Brokolicová omáčka na česneku s jáhličkami

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 2 šalotky
  • 150g brokolice bez košťálu
  • 1/2 malé očištěné cukety
  • 1 bílá kulatá ředkev
  • 1 stroužek česneku
  • bazalka dle chuti
  • 1/2 lžičky Mahá koření
  • mořská sůl dle chuti
  • 50g jáhel

 

Příprava

Na brokolici určitě v našem jídelníčku nezapomínáme, máme ji moc rádi ať v polévce či hlavním jídle. A proč ji zařadit do svého jídelníčku? Tato lahodná zelenina obsahuje kyselinu listovou, vlákninu, vápník, draslík, hořčík, železo, vitamín C, betakaroten, vitamín K a další tělu prospěšné látky. Významné je též větší množství vitaminu B1 a B2. Brokolice je ale také velmi cenná pro svůj obsah kyseliny listové, která je důležitá především před otěhotněním, ale i během celého těhotenství. Brokolice a košťálová zelenina podporuje tvorbu kostí a díky obsaženému vitaminu C je tak zvýšeno vstřebávání vápníku. Brokolice posílí naši imunitu, má 3,5x více vitamínu C. Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povaření v páře.
Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje.

Brokolici omyjeme a uvaříme v páře. Nakrájíme si šalotku, kterou orestujeme na Ghí společně s Mahá kořením, přidáme najemno nastrouhanou ředkev, chvíli povaříme a přidáme pokrájenou cuketu. Když je zelenina měkká, přidáme bazalku, sůl, česnek, promícháme, odstavíme, přidáme brokolici uvařenou v páře a rozmixujeme dohladka.

Jáhly propláchneme a spaříme několikrát horkou vodou. Vaříme cca 15-20 minut. Uděláme si kuličky a podáváme s omáčkou.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Mahá koření

Dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovávají unikátní vlastnosti použitých surovin.

Mahá koření je jedinečná směs mezi přípravky, které slouží k ochucování jídel. Jeho skladba zaručuje výtečnou chuť i vůni, zároveň však také příznivě ovlivňuje biochemické procesy v lidském organismu, pozitivně se projevuje na zdraví a na tělesné i duševní kondici. Je složeno z mletého kmínu, koriandru, hořčice.

Použití – orestování na oleji

Intenzivnější chuť získáme, když Mahá koření krátce orestujeme (otevření) na oleji, podobně jako když pracujeme se sladkou paprikou. Takto upravené koření je vynikající do polévek, omáček, šťáv, guláše, špenátu, karbanátku, luštěninových, zeleninových či houbových jídel. Zvýrazní chuť bramborového nebo zelného salátu, či pomazánek.

Použití přímo

Koření sypeme přímo do pokrmu, do pomazánek, do vody na vaření brambor. Přidáváme do těst na slané pečivo a chleba apod.

Čaj z připravený z Mahá koření

1/2 čajové lžičky Mahá koření, 250 ml vody necháme přejít varem a 5 minut vyluhujeme.

Složení Mahá koření

Český kmín, koriandr, hořčičné semínko.

Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. Mahá koření můžete zakoupit v našem eshopu, nebo v prodejnách se zdravou výživou.