Fazolová polévka se zeleninou na česneku a tymiánu

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 130g fazolí adzuki
  • 2 střední mrkve
  • 50g řapíkatého celeru
  • 1 menší petržel
  • česnek dle chuti
  • tymián dle chuti
  • sůl dle chuti
  • voda dle potřeby
  • řasa Kombu – velikost poštovní známky

Příprava

Fazole mám moc ráda a dlouho jsem si je nedopřála. Fazolová akce vždy ztroskotala v začátku, myslím na ně už 14 dní a pokaždé je večer zapomenu namočit, tentokrát už ne a my jsme si mohli pochutnat na fazolové polévce.

Fazole si namočíme přes noc, druhý den vylijeme vodu, ve které jsme fazole máčeli, vložíme fazole do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a fazole scedíme, opětovně vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme řasu kombu, já vařila v tlakovém hrnci přibližně 20 minut.
Na Ghí si orestujeme pokrájenou zeleninu, mrkev, celer, petržel, zalijeme vývarem z fazolí a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidáme uvařené fazole, dochutíme česnekem, tymiánem a osolíme. Já jsem polévku rozmixovala do hladka. Pokud jste ještě fazole nevyzkoušeli, tak jim určitě dejte šanci.

 Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Mořské řasy napomáhají lepšímu trávení, polévku můžeme dochutit navíc majoránkou a česnekem, chuť je rovněž výborná fantazii se meze nekladou.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

ceske-ghicko-ghi-prepustene-maslo-450-ml