Pohankový dort s jablíčky, skořicí a šmakounem a Českým Ghíčkem

 

 Ingredience

Korpus

  • 150g pohankové mouky
  • 1 jablko
  • 300ml mandlového mléka
  • 150g Alsan bio + na vytření formy
  • datlový sirup dle chuti
  • karob na vysypání formy
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku Amylon

Náplň

  • 200g přírodního Šmakouna
  • 1 hruška
  • 2-3 lžíce medu
  • 100ml mandlového mléka
  • 2 lžíce Českého Ghíkčka

Přeliv

  • 5 jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžíce agarových vloček
  • 150ml vody
  • mandle na ozdobení
  • maliny na ozdobení

 

Příprava

Vždy když vidím recept na nějaký fakt pěkný dort, dostanu na něj chuť. Ne vždy je pro nás vhodný a musím vymyslet alternativu, aby mohl ochutnat i syn.
Nahradit tvaroh nebo zakysanou smetanu je prostě problém. Když jsem dělala tento dort, byla jsem fakt nervózní, ale šmakoun mě nezklamal. Tento dortík je lehký a moc chutný.

Jablka nastrouháme na pyré. Jablka a datový sirup šleháme společně s Alsanem, který si necháme povolit. Prosejeme mouku a vmixujeme společně s práškem do pečiva a mandlovým mlékem.

Dortovou formu si vytřeme Alsanem a vysypeme karobem.
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Nalijeme těsto do formy a pečeme 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je korpust dostatečně upečen.

Náplň:
Rozkrájíme si šmakouna, rozmixujeme tyčovým mixérem, dáme do robota nebo umixujeme společně s Českým Ghíčkem, nastrouhanou hruškou, medem a mandlovým mlékem.

Přeliv:
ve vodě si na chviličku namočíme agarové vločky, rozvaříme, přidáme nastrouhaná jablka a skořici. Povaříme 5 minut.

Po vychladnutí korpusu rozetřeme náplň a následně přeliv z jablek. Můžeme posypat skořicí a ozdobíme mandlemi a malinami. Dort necháme vychladit v lednici. Já již skořicí nesypala.

Vanilkový cukr si můžete doma udělat sami. Stačí prázdné lusky vanilky zasypat třtinovým cukrem.

Poznámka

Počet porcí: 12

Čas přípravy: 45 minut

Použila jsem dortovou formu o průměru 18cm.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Pokud by jste si chtěli připravit rostlinné mléko doma zde je odkaz: rostlinné mléko

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM. Více zde: agar

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

 

Šmakoun je česká, plnohodnotná potravina pro zdravý životní styl s výhodnými výživovými hodnotami a velkými možnostmi zapojení do receptů při přípravě jídel a také při  výrobě potravin.

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/