Quinoa dezert dvou barev, mandlovým mlékem a jahodovým přelivem

 

 Ingredience

  • 25g quinoy bílo-žluté
  • 25g quinoy červené
  • 200ml mandlového mléka Porvamel
  • 200g jahod
  • 1 jablko
  • vanilku z vanilkového lusku na špičku nože
  • voda dle potřeby
  • borůvky na ozdobení

Příprava

Znáte Quniou? Ne? Tak si ji pojďme představit. Quinoa nebo-li Merlík Čilský. Je nazývána též jako “ zázračné obilí Inků, matka všech obilnin“. Nejedná se o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bylinu dorůstající se výšky 2 metrů.

Pokud si vás quinoa získá, bude to jen dobře. Hovoříme tady totiž o vysoce výživné potravině, která je zajímavá nejen z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin), obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Obsah živin závisí především na vlastnostech půdy, na níž rostlina vyrostla. Praním a obrušováním semen se obsah snižuje. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, na něž má energizující účinek. Z nutričního hlediska by nás dále mohlo zajímat mnohdy deficitní železo, půl šálku jej obsahuje téměř 8 mg, což staví quinou na jednu z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin. Stejné množství pak obsahuje pěkných 5 g vlákniny.

Quinou smícháme, propláchneme a dáme vařit přibližně na 15-20 minut. Když je quinoa uvařená, odstavíme ji, přiklopíme a necháme vychladnout. Když je quinoa vychladlá, rozmixujeme ji tyčovým mixérem s mandlovým mlékem, vanilkou a nastrouhaným jablíčkem (mandlové mléko je dobré přilévat postupně dle požadované konzistence, já dala 200ml). Naplníme do pohárů a ozdobíme rozmixovanými jahodami a borůvkami. Kdo má rád sladké, tak si jahody před mixováním dosladí.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

 

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 30 minut

Více o obilovině zde: quinoa

Výrobu rostlinného mléka naleznete zde: výroba rostlinného mléka