Rajčatová omáčka na bylinkách, červeném víně a Českém Ghíčku

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 1 cibule
  • 1 šalotka
  • 240g konzervovaných rajčat – kousky Bio Alnatur
  • 1/2 očištěné cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 100ml červeného vína
  • bazalka dle chuti
  • tymián dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 60g jáhel

Příprava

Některé dny si ráda maso odpustím a dnes byl právě jeden z nich. Lákala mě mlsná na rajčátka a čerstvé bylinky jsem právě dostala a toho se musí prostě využít.

Na Českém Ghíčku si orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou cuketu, česnek, rajčata, chvíli prohřejeme a zalijeme červeným vínem. Přidáme bylinky a osolíme. Vaříme do změknutí, v případě potřeby přisladíme třtinovým cukrem. Podáváme s jáhličkami.

Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou. Dáme vařit s dvojnásobným množstvím vody na 15-20min. Přiklopíme, necháme vsáknout přebytečnou vodu.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Jáhly jsou bohatým zdrojem minerálních látek, více se o nich dočtete zde: jáhly