Rybízový koláč

Ingredience

  • 303g špaldové polohrubé mouky nebo klasické polohrubé
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 1 lžíce Českého Ghíčka či oleje
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů -12g
  • 130g panely či jiného sladidla
  • 120ml vody či mléka (při alergii na mléčný výroby (ABKM) zvolíme rostlinné mléko
  • tuk – Ghí a hrubou mouku na vysypání formy

 

náplň

  • 200g přírodního šmakouna
  • 1 žloutek
  • vanilka z vanilkového lusku
  • sladidlo dle chuti, já použila med
  • 100ml rostlinného či klasického mléka (kokosové v plechu 80% nejchutnější) – řídíme se konzistencí, nejlépe když krém drží na lžíci, hustota rostlinného mléka se různí
  • 3 hrsti červeného rybízu

 

Příprava

Červeného rybízu bylo požehnaně a já dostala chuť na „tvarohový koláč“, tvaroh stále ještě nemůžeme, a tak nám opět posloužil jako alternativa přírodní Šmakoun. Šmakouna používám velmi ráda jako alternativu pro tvaroh či jako výživové obohacení připravovaných pokrmů. Je to velmi příjemný a osvěžující koláč, zde už je poměrně velký podíl bílkovin, tudíž mějte na paměti, že pokud budete podávat dětem, tak kousek a nebo ten den nepodáváme maso, vejce či luštěniny i když dozajista nesní dítko koláč samo. Koláč je poměrně sytý takže se nebojím, že by dítko snědlo celý :D. Našemu malému tříleťáčkovi stačil uříznutý trojúhelníček. Náš malý mlsáček mi jej pomalu nechtěl nechat ani vyfotit, skočil po něm se lžičkou jako kdyby nejedl celý den a ozývalo se jen mňam, mňam 😀 to je pak radost péct.

 

Příprava je rychlá a snadná, připravíme si všechny suroviny, prosejeme mouku, oddělíme žloutky od bílků (můžeme použít bílek navíc, který nám zbude z náplně do koláče), z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli a dáme stranou. Žloutky vyšleháme společně s cukrem, následně postupně přidáváme již bez šlehání šlehačem nebo robotem, jen pěkně ručně s pomocí metly vmícháme střídavě mouku a vodu (případně mléko). Nakonec přidáme kypřící prášek, lžíci tuku a zlehka vmícháme bílky.

Vezmeme si formu ve  které budeme péct, můžeme ji vystlat pečícím papírem (úplně snadno na dno dortové formy dáme pečící papír a přes obruč a upneme) nebo vytřít tukem a vysypat hrubou moukou. Do připravené formy nalijeme vzniklé těsto.

Rozehřejeme si troubu na 180-200°C°, Ještě musíme připravit náplň. Nastrouháme si najemno přírodního Šmakouna, přidáme žloutek, vanilku z vanilkového lusku, med, začneme šlehat tyčovým mixérem a dle konzistence přidáme rostlinné mléko, já dala 100ml mandlového mléka, kokosové je ještě chutnější, tam postačí 3 lžíce beztekutého podílu.

Vzniklý krém libovolně nalijeme do připraveného těsta na koláč a přidáme čerstvý rybíz, máme hotovo už jen upéct, vložíme koláč do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 50-60 minut, vyzkoušíme špejlí, střed bude vláčnější, neděste se, koláč necháme vychladnout.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Čas přípravy: 15-20 minut + pečení 50-60 minut

Počet porcí: dortová forma o průměru 26cm

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/