Skořicové vafle na pomerančích s „pařížskou smetanou“ a pomerančovým krémem

TĚSTO LZE VYUŽÍT K PŘÍPRAVĚ LÍVANCŮ

Ingredience

  • 200g špaldové mouky T 630
  • 2 vejce
  • 1 banán
  • 300ml mandlového mléka
  • 1/2 vanilkového lusku, vanilka z něj
  • na špičku lžičky skořice
  • 2 kávové lžičky koko Ghí (přepuštěné máslo s kokosovým olejem)
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • pro dospělé 1-2 lžíce panely* či jiné sladidla

 

krém

  • kokosové mléko v plechu REAL nebo Mark & Spencer – vybírejte vysokoprocentní, REAL, se kterým pracuji má 80% dužiny, bohužel dostupný pouze v Německu (případně kokosová smetana soyatoo) pokud nemáte problémy s mléčnými produkty, klidně klasickou pařížskou šlehačku
  • kakaový prášek Troubelice
  • javorový či datlový sirup na oslazení dle chuti
  • 2 pomeranče, šťáva z nich
  • 2-3 polévkové lžíce panely
  • 1 šmakoun krém s pomerančovou příchutí – není vhodný pro abkm obsahuje mléčné bílkoviny  (v případě ABKM rozmixujeme mandle se šťávou z pomerančů – 1-2 kusy šťáva z nich, přidáme meruňky (pokud není sezóna, tak z mrazáku nebo domácí meruňková marmeláda, džem), hlídáme si konzistenci, pokud bude hustá, doředíme mandlovým mlékem, osladíme dle chuti, pokud budeme sladit sirupy, počítáme s naředěním, tudíž ředíme rostlinným mlékem až nakonec. Případně můžeme rozmixovat meruňkového ŠMAKOUNA s mandlemi, pomerančovou šťávou a doředit rostlinným mlékem. Meruňkový Šmakoun o proti krémům BKM neobsahuje.

P1210047

Příprava

Dnes ráno jsem potřebovala pořádný start a měla jsem strašnou chuť na něco sladkého. Rozhodla jsem se pro rychlé vafle. Kakaový krém z kokosového mléka jsem měla z předchozího dne a byl by hřích takovou dobrotu nezužitkovat.

Jdeme na ně.

 

Žloutky s bílky rozšleháme metličkou, přidáme pokrájený banán, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vanilku, skořici, koko ghí, postupně za stálého míchání přisypeme mouku a přilijeme mandlové mléko, nakonec přidáme špetku jedlé sody. Ještě jednou vše zamícháme a pustíme se do pečení.

Já mám vaflovač z Lidlu, peču na stupeň 4 po dobu 4 minut, dozlatova.

Pokud si chcete připravit ráno vafle a nevstávat velmi brzy, doporučuji si připravit kakaový krém předem.

Kokosové mléko v plechu dáme zachladit na 24 hodin do lednice, případně na 45 minut do mrazáku. Následně vyšleháme na plné otáčky, osladíme dle chuti a přidáme kakaový prášek, dáme zachladit do lednice. Pokud se rozhodnete pro Soyatoo, smetanu vyšleháme a přidáme kakaový prášek. Soyatoo je již slazena a za mě docela dost, proto raději volím kokosové mléko v plechu, ale chápu, že někdy je málo času.

Vlažné vafle ozdobíme šmakoun krémem s příchutí pomeranče, kokosovo-kakaovým krémem, přelijeme zkaramelizovanou šťávou z pomerančů a panely, pokapeme kokosovým sirupem, ozdobíme pomerančovými plátky.

Zkaramelizovanou šťávu jsem připravila následovně. Odšťavnila jsem si pomeranče, přivedla šťávu k varu, přidala panelu a lehce zredukovala.

Náš malý jedl valfičky s kakaovým krémem, ale pokud bych chtěla i pro něho pomerančový krém, postupovala bych následovně.

Rozmixujeme mandle ( pro dobré mixování je dobré šlehat alespoň 100g mandlí) se šťávou z pomerančů – 1-2 kusy šťáva z nich, přidáme meruňky (pokud není sezóna, tak z mrazáku nebo domácí meruňková marmeláda, džem), hlídáme si konzistenci, pokud bude hustá, doředíme mandlovým mlékem. Případně můžeme rozmixovat meruňkového ŠMAKOUNA s mandlemi, pomerančovou šťávou a doředit rostlinným mlékem. Meruňkový Šmakoun o proti krémům BKM neobsahuje.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

 

Počet porcí: 4-5 plátů vaflí

Čas přípravy: 30 minut

Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.

 

*PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

Šmakoun krém příchuť pomerančová

Složení :

Šmakoun pasta  sladká  65% ( vaječný bílek, voda, řepkový olej, sladidlo sukralóza)

bílá pasta 30% (cukr, bambucký tuk, sušené mléko, emulgátor sójový lecitin, vanilkový extrakt)

kandovaná pomerančová kůra 5% (pomerančová kůra glukózo-fruktozový sirup, cukr, regulátor kyselosti E330, pomerančové aroma, konzervant oxid siřičitý),                 konzervanty E202, E211, kyselina citronová