Šmakounové košíčky s kešu, kokosovou smetanou a borůvkami

Ingredience

korpus na košíčky

  • 100g pohankové mouky
  • 100g špaldové hladké mouky
  • 80g Alsanu bio (náhražka za máslo)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 40g rozemletý třtinového cukru

náplň

  • 100g rozemletých kešu ořechů
  • 50g šmakouna
  • datlový sirup dle chuti
  • 6 lžic vyšlehané kokosové smetany Soyatoo

na ozdobení

  • zbylá kokosová smetana Soyatoo
  • 2 lžíce šťávy z lesních borůvek
  • Vivani hot chocolate vegan (čokoláda na posypání)

 

Příprava

Miluji jednoduché a praktické věcičky. Musím říct, že Tescoma produkty jsou mé oblíbené a tahle vychytávka na košíčky se jim vážně povedla. Tvořítko na košíčky může vytvořit jak vlnitý, tak kulatý okraj. Mně se líbí nejvíc vlnitý, prostě jednoduchá parádička, která udělá radost a potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

 

Postup na přípravu těsta. Prosejeme si mouku, do mouky vytvoříme důlek a přidáme vejce,  Alsan, třtinový a vanilkový cukr a špetku soli. Důkladně suroviny propracujeme, těsto dáme do sáčku a vložíme na dvě hodiny do lednice. Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme, vyválíme na přibližně 3mm výšku těsta a vykrojíme tvořítkem, vložíme do formy na muffiny a druhým tvořítkem vmačkneme těsto dovitř muffinové formy. Před pečením košíčky na dně propícháme, aby se nám dno košíčků nezvedalo.

Vložíme do rozehřáté trouby na 150°C a pečeme přibližně 15-20 minut, okraje začnou růžovět. Vyjmeme a necháme schladnout, vyjmeme a porkačujeme stejným postupem s druhou várkou.

Mezi pečením druhé dávky si přípravíme náplň do košíčků. Rozmixujeme si tyčovým mixérem šmakouna, přidáme najemno rozemleté kešu ořechy, společně propracujeme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu a opět promícháme.

Na ozdobení použijeme zbylou vyšlehanou kokosovou smetanu, kterou si rozdělíme na dvě části. Jednu část ponecháme, tak jak je a druhou obarvíme 1,5 – 2 polévkovými lžícemi borůvkové šťávy z lesních borůvek.

Když jsou košíčky vychladlé, vložíme do nich náplň ze šmakouna, kešu a kokosové smetany a poté si dáme do dvoukomorového sáčku na zdobení obě smetany a košíčky ozdobíme. Můžeme posypat čerstvým ovocem a nebo strouhanou čokoládou. Pokud budete chtít zdobit košíčky do výšky, tak bude zapotřebí použít druhou smetanu, měla jsem to jen tak tak.

 

Poznámka

Počet porcí: 18 košíčků

Čas přípravy: 1 hodina

Alsan je náhražka za máslo vhodná pro ABKM.

Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana. Na stejném odkau najdete výrobu domácího mléka, které si můžete připravit doma.

Pokud neseženete mnou zmíněnou čokoládu na posypání nahraďte ji jinou kvalitní čokoládou např. Lifefood 80% a nastrouhejte ji.

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/