Vánočka

Ingredience

  • 500-530g polohrubé mouky (vyzkoušeno rovněž se špaldovou T 630, déle kynula, pšeničná mouka celozrnná jemně mletá Bio harmonie, také super, déle kynula)
  • 110g kokosového cukru
  • 30g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 100g přírodního Šmakouna
  • 100g Alsanu bio, másla či jiného tuku (vyzkoušela jsem rovněž s Českým Ghíčkem v bio kvalitě, chuť je nesrovnatelná a s Ghí rozhodně lepší, na toto množství jsem použila 60g Českého Ghíčka)
  • ¼ litru mandlového mléka Provamel či klasické mléko
  • mandle na posypání dle potřeby
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 50g rozinek případně dle chuti
  • 1 lžička soli
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 1žloutek na potření vánočky

p1180541

Jako malá si dobře pamatuji vůni, která se linula po celém domě když maminka a babička pekly vánočku. Vždy jsme při pečení dostaly se sestrou mističku rozinek a mandliček a stejně nám nedalo si pár mandliček z čerstvě upečené vánočky odloupnout. Tradiční vánočka by na žádném stole neměla chybět. Já se ji rozhodla připravit se Šmakounem, který je zdrojem kvalitních bílkovin, a tak vánočku obohatit. Vánočku jsem nepekla prvně, ale byla to moje první pletená vánočka, většinou jsem ji připravovala z formy a chtěla jsem se naučit tradiční pletenou verzi. Moje babička pletla léta vánočky, a tak jsme si udělaly kávičku a zavzpomínaly na staré dobré časy, mé dětství, Vánoce a já se vyptávala jak na pletení a různé vychytávky, aby se vánočka povedla. Babička mi ukázala jak ji zaplést a já si to pak trénovala doma na modelíně. Chvála boha za YouTube, kde se dá v dnešní době pletení vánočky dohledat.

Připravila jsem vánočky dvě, jednu jsem pletla a druhou jsem dala do formy. Dvě totožné vánočky, ale zcela odlišné chutě.

Než se pustíme do míchání a hnětení, doporučuji si připravit všechny suroviny do mističek. Pak už jen přidáváme a na nic nezapomeneme, obzvláště pak pokud vám kolem běhají malí skřítkové. Příprava chvíli zabere, ale pak už to jede jak na drátkách.

Velkou roli při přípravě vánočky hraje druh zvolené mouky. Většinou peču ze špaldové, ale zde jsem sáhla po klasické polohrubé mouce. Pokud sáhnete po hladké mouce doporučuji vybírat mouku s označením výběrová nebo mouku s označením 00 extra. Pro přípravu vánočky je zapotřebí hodně lepku, aby hezky nakynula, udržela tvar a nespadla. Měla jsem dvě značky polohrubé mouky a savost je značně rozličná takže proto uvádím množství mouky 500-530g. Mně se nejlépe peče s moukou z Havlíčkova Brodu, ta mě ještě nikdy nezklamala.

Tak a jdeme na tu přípravu.

Příprava

Do mísy si prosejeme polohrubou mouku. Omyjeme citron a nastrouháme si z něj kůru, pouze kůru ne bílou část. ta je hořká. Pokud neseženeme chemicky neošetřený citron, důkladně omyjeme a spaříme vodou. Rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábneme z něj vanilku.

Odvážíme si a připravíme další ingredience.

Připravíme si kvásek. V rendlíku ohřejeme 50ml mléka, do ohřátého mléka rozdrolíme droždí, zamícháme, přidáme 1 lžičku kokosového cukru a 1 lžíci polohrubé mouky, zamícháme a přiklopíme utěrkou, necháme 10 minut odpočívat na teplém místě nebo topení. Kvásek začne pěkně probublávat.

Mezitím si najemno nastrouháme Šmakouna, vezmeme si vysokou nádobu na šlehání, já využila nádobu od tyčového mixéru a mixér Philco, přilila jsem 50 ml mandlového mléka a rozmixovala tyčovým mixérem, jde to nádherně bez hrudek či kousků.

Když máme kvásek připravený a je na něm spousta bublinek, pustíme se do práce.

Oddělíme si žloutky od bílků, bílky si dáme do lednice a připravíme si z nich nějako jinou dobrotu. Například:

Sněhová ořechová kolečka.

Nebo tyto ořechové řezy:zde

Někdo potírá vánočku bílky druzí zase žloutky, já mám raději žloutky.

Žloutky dáme do šlehací nádoby od robota, začneme šlehat, přidáme povolený nebo ve vodní lázni rozpuštěný tuk, cukr, kvásek, zbylé mléko, vanilku, rozmixovaného Šmakouna, nastrouhanou kůru z citronu. Následně vyměníme šlehací metlu za hnětací, pomalu za stálého hnětení přidáváme prosetou mouku se solí a rozinky. Těsto necháme 10 minut v robotu zadělávat.

Mezitím si můžeme umýt nádobí nebo si vypít v klidu kávičku. Kuchyňský robot je úžasným pomocníkem, který se rozhodně vyplatí. Šetří čas, ale hlavně naše ruce.

Uhnětené těsto dáme do skleněné mísy, lehce posypeme moukou a necháme kynout 1-1,5 hodiny, záleží na okolní teplotě. Dobře vykynuté těsto má dvojnásobný objem. Můžeme si vyzkoušet zda je těsto dostatečně vykynuté. Dobře vykynuté těsto špatně reaguje na stlačení prstem což je viditelné hned. Když uděláme do těsta důlek a ten se rychle vrátí zpět, těsto ještě dost nevykynulo, má ještě dostatek síly. Pokud se důlek nevyrovná a je vidět pak je již těsto připravené. Já nechala kynout 1 hodinu a pak jsem vyzkoušela těsto stlačit, důlek byl dlouho patrný, a tak jsem se dala do práce.

p1180410

Technik pletení vánočky je nesčetně, já zvolila pletení ze čtyř, tří a dvou pramenů tedy celkem 9 pramenů.

Začátečníkům doporučím video, které jsem si přeci jen shlédla i já: https://www.youtube.com/watch?v=TpJiECBCgCc

Těsto si rozdělíme na 9 stejných pramenů. Spodní základnu upleteme ze 4 pramenů, okraje podhrneme, dáme na plech s pečícím papírem, další cop pleteme ze 3 pramenů, pomocí ruky střed základny promáčkneme a vložíme cop upletený ze třech pramenů, lehce pomačkáme, zakončíme posledním patrem, které upleteme ze dvou pramenů, které podhrneme pod vánočku. Nakonec vánočku potřeme rozkvrdlaným žloutkem a ozdobíme mandlemi. Do každého horního záhybu zapíchneme špejle, aby nám vánočka nesjela.

p1180400

Vánočku necháme na plechu krátce kynout než se nám rozehřeje trouba.

Vánočku vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme 5 minut a následně snížíme na 150°C a dopékáme dalších 40 minut. Pokud by se vám zdálo, že příliš rychle hnědne, překryjte ji kouskem alobalu.

p1180409

Pokud se na pletení necítíte klidně můžete použít silikonovou formu. Upřímně když kolem mě pobíhá můj syn a někdy je to doma hodně bojové, tak raději v rámci zachování duševního zdraví a bezpečí sáhnu po formě, smích. Musím však konstatovat, že pletená vánočka má strašné kouzlo. Dost možná je to tím, že si s těstem člověk hraje, seděla jsem u trouby do poslední chvíle a sledovala jak se krásně peče a voní.

U silikonové formy tu možnost nemáme. Nicméně pokud zvolíte silikonovou formu, doporučuji vyzkoušet špejlí zda je vánočka dostatečně pečená, následně ji vyklopit z formy na pečící papír, potřít rychle žloutkem a vrátit zpět, případně potřít po vyndání tukem, aby byla dozlatova, ale vajíčko je vajíčko.

Já jsem mandle nasypala do formy a pak jsem do ni vložila těsto, po vyklopení rychle potřela žloutkem a nechala zrůžovět. Dozajista půjde na pánví mandle mírně opražit, upečenou vánočku vyklopit na pečící papír, vánočku potřít žloutkem, posypat mandlemi a nechat zrůžovět.

Ať už zvolíte kteroukoliv variaci věřím, že vám vánočka bude chutnat.

Druhý den jsem vezla babičce, mamince a tatínkovi vánočky ochutnat, byli nadšení a moc si pochutnali, Šmakouna v těstě neodhalili. Babičce chutnaly obě vánočky, mně s manželem pletená a dědečkovi a mé mamince to bylo jedno, nezůstal ani drobeček. Každopádně jsem si na sebe ušila bič. Babička mě požádala abych ji vánočku na Vánoce upekla, no řekněte ne. Takže na Vánoce rozhodně budeme opakovat.

Přeji vám dobrou chuť a krásné, klidné pohodové prožití vánočních svátků.

Poznámka

Počet porcí: z této dávky těsta připravíte jednu vánočku

Čas přípravy: 3 hodiny

Jedinou nevýhodou Alsanu je, že nemá typické máslovou chuť takže pokud ji potřebujeme docílit, tak určitě tuky namíchat, ale i tak byly vánočky úžasné. Syn bohužel máslo nesmí tudíž připravuji právě z Alsanu bio či v kombinaci s Českým Ghíčkem, které má atest, že mléčné bílkoviny neobsahuje. Ghí je přepuštěné máslo, pokud se rozhodnete tuk nahradit Ghíčkem výrobce doporučuje použít pouze polovinu než je uvedeno v původním receptu. Másla či jiného tuku dáme stejné množství jako bylo použito v původním receptu.

Verze s Ghíčkem s vynecháním Šmakouna

p1190945

Vánočka z formy

p1180523

p1180511b

p1180537