Zapečená zelenina s brokolicí s vajíčkovo-mandlovo-česnekovým přelivem

 Ingredience

  • 5 lžic Českého Ghíčka
  • 150g brokolice bez košťálu
  • 4-5 mrkví
  • 1 petržel
  • himalájská sůl dle chuti
  • 2 hrsti hrášku
  • 3 malé brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 celá vejce
  • 4-5 lžic mandlového mléka Provamel

Příprava

Dnes opět den bez masa, ale strašně jsme si šmákli. Brokolice patří mezi naší oblíbenou zeleninu je bohatá na vápník a další minerální látky. My ji nejraději zapečenou. V kombinaci se zálivkou z mandlového mléka a česneku je prostě dokonalá.

Na Českém Ghíčku orestujeme cibuli, nešetříme s ním já dala 4 lžíce, protože budeme po orestování přidávat k cibulce prohřát zeleninu. K orestované cibuli, přidáme na jemno pokrájenou mrkev, petržel, brambory, přihodíme hrášek, zamícháme a dáme do zapékací mísy. Omyjeme si brokolici, dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Brokolici po 5 minutách vaření vyjmeme a dáme do misky se studenou vodou, aby si zachovala barvu. Po té dáme vykapat a přidáme ji do zapékací mísy. Směs zeleniny promícháme společně s jednou lžící Českého Ghíčka. Pokud nemáte zapékací mísu s víkem, přikryjte ji alobalem, ať se zelenina nevysuší. Pečeme do změknutí zeleniny na 180°C. Ke konci si rozkvrdláme vajíčka s prolisovaným česnekem a mandlovým mlékem a směs zalijeme, promícháme, pečeme 5 minut už odklopené.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

Mandlové mléko si můžete připravit i doma více zde: výroba rostlinného mléka

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/