Zapečené krůtí masíčko se zeleninou a kuskusem se zálivkou z česneku a mandlového mléka

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 1 malá brokolice bez košťálu
  • 400g krůtích prsních řízků
  • 150g kuskusu (pro bezlepkovou dietu zvolte jinou přílohu, bezlepkový kuskus, jáhly, quinou)
  • 82g petržele
  • 200g mrkve
  • 60g pórku
  • 1 bílá cibule
  • 1  klasická cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50ml mandlového mléka Provamel
  • baby gril koření dle chuti – bez glutamanu, bez lepku – RAMRAM
  • 1,5 lžičky Mahá koření
  • lahůdková maďarská paprika Grešík dle chuti
  • sůl dle chuti
  • voda dle potřeby

 

Příprava

V noci jsem si vyndala krůtí maso, ráno jsem na něj koukala a přemýšlela, co z něj připravím. Prošátrala jsem zásoby v lednici, kde jsem narazila na brokolici a spoustu další zeleniny, která si říkala o kombinaci. Zapečená zelenina u nás frčí, a tak krůtí masíčko putovalo na pánev a následně do trouby se zeleninkou. A výsledek? Pomlaskávání a prázdné talíře, co víc si přát.

Brokolici si uvaříme v páře. Když je brokolice měkká, vložíme ji do studené vody, aby si zachovala barvu. Na Ghí si orestujeme cibule společně s Mahá kořením, dáme do zapékací mísy a na výpeku z cibule zatáhneme pokrájené krůtí maso, které osolíme, posypeme grilovacím kořením a červenou paprikou. V případě potřeby podlijeme maso při restování vodou. Do zapékací mísy nasypeme kuskus, orestovanou cibuli, maso, pokrájenou zeleninu, uvařenou brokolici a zalijeme mandlovým mlékem, ve kterém si rozkvrdláme prolisovaný česnek. Vše společně promícháme a osolíme, pečeme na 180-200°C do změknutí zeleniny.

Poznámka

 

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

 

Mahá koření

Dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovávají unikátní vlastnosti použitých surovin.

Mahá koření je jedinečná směs mezi přípravky, které slouží k ochucování jídel. Jeho skladba zaručuje výtečnou chuť i vůni, zároveň však také příznivě ovlivňuje biochemické procesy v lidském organismu, pozitivně se projevuje na zdraví a na tělesné i duševní kondici. Je složeno z mletého kmínu, koriandru, hořčice.

Použití – orestování na oleji

Intenzivnější chuť získáme, když Mahá koření krátce orestujeme (otevření) na oleji, podobně jako když pracujeme se sladkou paprikou. Takto upravené koření je vynikající do polévek, omáček, šťáv, guláše, špenátu, karbanátku, luštěninových, zeleninových či houbových jídel. Zvýrazní chuť bramborového nebo zelného salátu, či pomazánek.

Použití přímo

Koření sypeme přímo do pokrmu, do pomazánek, do vody na vaření brambor. Přidáváme do těst na slané pečivo a chleba apod.

Čaj z připravený z Mahá koření

1/2 čajové lžičky Mahá koření, 250 ml vody necháme přejít varem a 5 minut vyluhujeme.

Složení Mahá koření

Český kmín, koriandr, hořčičné semínko.

Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. Mahá koření můžete zakoupit v našem eshopu, nebo v prodejnách se zdravou výživou.