Pohankové vanilkové rohlíčky

Ingredience

  • 250g pohankové mouky hladké (bio Harmonie)
  • 180g Koko Ghí, nebo Bio České Ghíčko s Alsanem bio jsou suché takže pokud Ghí nelze použít bude třeba namíchat rostlinný tuk se sádlem
  • 70g namletého kokosového cukru
  • 100g lískových ořechů (místo ořechů lze využít šáchor více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • špetka soli
  • 2 lžíce Tapioka škrobu Adveni – nemusí být, ale velmi usnadní práci
  • namletý kokosový cukr na obaleni dle potřeby

Příprava

Původní recept mám od své kamarádky, která navštívila kurz pečení bez lepku, bohužel jsem se před rokem nemohla zúčastnit, a tak se o něj se mnou podělila. Jelikož toto těsto mám ráda i jen tak na přípravu sušenek, tak jsem si suroviny trošku upravila přidáním Tapioka škrobu, který je výživný a zároveň nám usnadní práci s těstem. Další velmi prospěšnou téměř stěžejní ingrediencí je Koko Ghí, které je za mě jedinečné svoji chutí, vůní a pro přípravu těchto rohlíčků se skvěle hodí. Minulé Vánoce jsem připravovala tyto rohlíčky s Alsanem bio, ale této chuti se nic nevyrovná a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Připravuji je již druhým rokem, ale koko Ghí se u nás velmi rychle zabydlí. KokoGhí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech. Minulé Vánoce byly tři dávky a obávám se, že letos tomu nebude jinak. Škoda jen, že nejde cítit tu vůni jsou prostě luxusní. A nyní jak na ně…

 

Odvážíme si jednotlivé ingredience, pohankovou mouku, ghí, nameleme si lískové ořechy společně s kokosovým cukrem, vyškrábneme vanilku z vanilkového lusku.

 

Nasypeme si na pracovní plochu pohankovou mouku a přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto, já nepřidávala nic navíc. Důkladně prohnětené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne uležet.

Druhý den vyndáme hodinu předem než s ním budeme pracovat, hodně nám v lednici díky Ghí zatuhne.

 

Těsto opět lehce propracujeme a připravíme z něj rohlíčky, které klademe na plech s pečícím papírem. Osvědčilo se mi připravovat vanilkové rohlíčky s pomocí pečícího papíru, na kterém rohlíčky vyválím a stočím.

 

Přeci jen s bezlepkovým těstem je trošku víc práce, počítejte s tím.

 

Připravené rohlíčky vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 – 25 minut, záleží na tloušťce, určitě se nevyplatí dělat příliš tenké, rohlíčky jsou křehké a rozpadly by se.

Upečené rohlíčky poznáte snadno, začnou nádherně vonět a provoní celý dům, s Ghí určitě 20-25 minut. S Alsanem bio jsem pekla 15-20 minut. Zkoušela jsem s Alsanem bio, ale ta chuť není taková a pečení je kratší.

Upečené rohlíčky necháme vychladnout, nepospícháme jinak se nám rozlámou, následně je již jen obalíme v namletém kokosovém cukru. Já si nasypala namletý kokosový cukr na talíř, položila do něj vanilkový rohlíček a druhou rukou posypala. Nemusíte se bát, po vychladnutí již tak křehké nejsou.

 

Přeji příjemné mlsání a pohodové, klidné Vánoce.

Poznámka

 

Počet porcí: 28

Čas přípravy: 1,5 hodiny bez chlazení v lednici

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko

 

p1180828