Ingredience
korpus
- 100g pohankových vloček (nebo ovesných)
- 100g strouhaného kokosu
- 100g mandlí nebo kešu namočených přes noc
- 25g karob Country life
- 80g raw bio kokosový olej bez vůně
- 2 lžíce datlový sirup Country life
- mandlové mléko Provamel dle potřeby
Prostřední vrstva (náplň)
- 400ml kokosového mléka v plechu
- 3 hrsti mletého kokosu
- 2 lžíce medu (vegani nahradí např. agáve sirupem, rýžovým sirupem)
- mandlové mléko Provamel dle potřeby
Poleva
- 2-3 banány
- 30g kakao Lifefood raw vegan
- 2 lžíce medu (vegani nahradí např. agáve sirupem, rýžovým sirupem)
- 50g kokosového oleje
- jahody na ozdobení
Příprava
Máte chuť na něco dobrého a nemáte příliš času? Tak tento dezert je pro vás jako dělaný. Postačí malý kousek, který zasytí, a vy si zároveň zdravě zamlsáte.
Výroba korpusu:
Pohankové vločky rozemeleme na prach, stejně tak mandle. Já je nestihla namočit a i tak to jde, ale musí se rozemlít doopravdy na prach. Rozpustíme si kokosový olej, smícháme všechny suroviny, přidáme karob a datlový sirup. Vypracujeme hmotu, která by se měla trošku lepit, pokud ne přidejte trochu mandlového mléka, nebo ještě trochu kokosového oleje. V případě, že budete máčet mandle přes noc tak už nebude třeba mandlové mléko přidávat.
Vpěchujte do dortové formy. Já použila formu o průměru 21cm.
Druhá vrstva:
Dáme zmrznout na hodinku do mrazáku plechovku s kokosovým mlékem, ne víc. Já nechala kratší dobu a neztuhlo mi celé, takže jsem tu pevnou část dala do robota, rozmixovala společně s medem a strouhaným kokosem, podle konzistence jsem přilévala zbylé mléko z plechovky.
Vzniklou směs rozetřeme na korpus a vyrobíme si polevu.
Rozmixujeme banány, rozehřejeme si kokosový olej, který přidáme k banánu společně s medem a kakaem. Hotovou polevu nalijeme na světlou vrstvu.
Dáme vychladit do lednice. Před podáváním na krátko vyndejte z lednice, spodní korpus je jinak tvrdý. Povolený je luxusní a určitě si jej zopakuji jen samostatně jako raw tyčinku.
Dobrou chuť je to pecka, ozdobíme jahodami nebo vlašskými ořechy.
Poznámka
Počet porcí: 12
Čas přípravy: 30 minut
použila jsem dortovou formu o průměru 18cm. Do prostřední vrstvy jsem použila kokosové mléko REWE. Na trhu je spoustu výrobců a každé je jinak sladké, doporučuji krém postupně ochutnávat a osladit dle vlastní chuti, stejně tak polevu. Kakao Lifefood není přislazeno jedná se o 100% kakový prášek. Pokud použijete jiné opět si doslaďte dle vlastní chuti. Místo medu lze použit i jiné alternativy jako například rostlinné sirupy – datlový, rýžový atd.
Pokud máte problém s kakaem lze nahradit zcela karobem. Kokosový olej je důležitý, aby korpus ztuhnul, zrovna tak je důležitý v polevě. V polevě lze nahradit agarem.
Výrobu rostlinného mléka naleznete zde: výroba rostlinného mléka
Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.
Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.
Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.
Krása!!! Líbí se mi, že je to originál. Ne jako někde, kde si stáhnou recept jinde i s fotkou.
Určitě vytvořím.
Moc děkuji a doufám, že bude chutnat jako nám.
Skvely dort! Vcera jsme ho prinesli na oslavu a vsem moc chutnal.
Vase recepty jsou uzasne. Budu uz hledat jen u vas :).
Moc děkuji za zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že dort chutnal a že jste si našla čas mi napsat, mám moc velkou radost 🙂 .
Úžasný recept dělala jsem kvůli dceřině kamarádce vegance a nic lepšího jsem dlouho nejedla ?
Krásný den, moc děkuji, to mě velmi těší 🙂 také jej máme velmi rádi