Ingredience
- České Ghíčko Bio
- 1 malá brokolice
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 60g pórku
- kmín
- 1,5 lžičky pesta z medvědího česneku
- sůl
- 2 vejce
Příprava
Brokolici máme rádi zapečenou s česnekem. Dnes jsem se rozhodla pro detox v podobě pesta z medvědího česneku v kombinaci se zapečenou zeleninou. Použití a účinky má podobné jako má česnek kuchyňský Allium sativum L, ale oproti česneku kuchyňskému je česnek medvědí jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Jako léčivka se užívá jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo a nebo jako prostředek pro očištění a prokrvování. Vlastnosti česneku jak setého, tak medvědího je jejich působení antibakteriální a protiplísňové. Česnek ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Pomáhá při bolesti břicha, při nadýmání, pomáhá při plicních a průduškových zánětech. Působí současně i žlučopudně, nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Někomu však může naopak žlučník podráždit! Droga výrazně snižuje krevní tlak. Lidově se dříve používala jako prostředek pro vyhánění hlístů. Velmi často se dodnes užívá “k čištění krve” a lze říci, že skutečně úspěšně vylepšuje krevní obraz. Jelikož výpary dráždí nosní sliznici, oči i sliznice zažívacího traktu, užívá se výhradně tinktura. Rostlinné časti se používají čerstvé; sušením totiž česnek medvědí ztrácí účinnost.
Pozor na předávkování. Může totiž vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin.
Brokolici uvaříme v páře, mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, dáme do zapékací mísy, přidáme pokrájené brambory, pórek, uvařenou brokolici, sůl, kmín a pesto z medvědího česneku, vše společně zamícháme, přiklopíme, vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme do změknutí brambor, nakonec přidáme rozkvrdlaná vejce a bez přiklopení zapečeme.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 45 minut
Více o medvědím česneku zde: http://medvedicesnek.webnode.cz/o-nas/
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/