Cizrnové tartaletky s banánovo-kešu-kakao krémem

 

 Ingredience

korpus

  • 1 balení cizrny Bonduelle
  • 46g jáhlové mouky
  • 205g rýžové mouky, výběrové nativní
  • 70g tapioka škrobu
  • 3 lžíce amarantové mouky
  • 1 vejce
  • 80g kokosového cukru
  • 130g Alsanu bio – náražka másla
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • na podsypání těsta – rýžová mouka nativní

krém

  • 6 zmrzlých banánů
  • 320g kešu ořechů
  • 6 lžic kakaového prášku
  • 6 lžic kokosové smetany Soyatoo

Příprava

Prostě není nad to, když se vám povede trošku víc těsta, než jste chtěli. Při přípravě sušenek mi trošku víc ujela ruka, a jelikož se mi těsto velmi líbilo, rozhodla jsem se, že ho vyzkouším na tartaletky. Svým způsobem se mi to i hodilo, v mrazáku jsem měla zmrzlé banány a v lednici načatou kokosovou smetanu. Když jsme si odpoledne sedli ven, kde bylo kolem 40°C na sluníčku, bylo to velmi příjemné, lehké a chutné osvěžení, byla to taková dobrota, že jsme se olizovali až za ušima a babička si libovala, že se nediví, že našemu mlsáčkovi tak chutnají, že krém by si dala i samotný. Prostě není nad to, když všem chutná, to se peče s radostí.

Abychom se mohli dát do přípravy těsta, musíme nejprve připravit cizrnu. Plechovku cizrny otevřeme a přecedíme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Cizrnu vložíme do mixovací nádoby, ve které ji dohladka rozmixujeme.
Navážíme si jednotlivé druhy mouky, které nasypeme na pracovní podložku či vál, přidáme tapioka škrob, rozmixovanou cizrnu, jedno celé vejce, kokosový cukr a začneme s těstem pracovat, postupně přidáme Alsan bio a perníkové koření, těsto důkladně propracujeme.

Když máme těsto důkladně prohnětené, připravíme si formičky na tartaletky, které vytřeme tukem, já použila Alsan bio a začneme formičky plnit. Těsto napěchujeme po celé ploše formičky, těstem vyplníme i okraje, ale je zapotřebí uprostřed ponechat místo na náplň, ale není třeba těsta ubírat příliš, bezlepkové těsto nezvětšuje tolik svůj objem a zároveň nesmíme udělat tartaletky příliš tenké, aby nám po upečení nepraskly. Ideální výška těsta je 1cm nebo polovina formičky.

Připravené, naplněné tartaletky nandáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 15 minut do lehkého zrůžovění, ale ne příliš, okraje by nám ztvrdly.

Tartaletky necháme vychladnout a následně vyklopíme z formy.

Využijeme čas potřebný na chladnutí tartaletek a připravíme si krém, kterým budeme tartaletky plnit.

Z mrazáku vyjmeme banány, necháme je krátce při pokojové teplotě povolit. Rozmixujeme si na prach kešu ořechy a tyčovým mixérem vyšleháme zmrzlé banány, které jsme si pro snazší šlehání pokrájely. Rozmixované kešu ořechy a banány spojíme šleháním nebo pomocí tyčového mixéru, přidáme kokosovou smetanu. Kokosovou smetanu přidávejte podle konzistence krému, aby nebyl příliš řídký. Krém si následně rozdělíme na dvě poloviny. Do druhé poloviny všleháme kakao, naplníme si zdobící dvoukomorový sáček světlou a tmavou náplní a tartaletky krémem nazdobíme.
Tartaletky můžeme ihned konzumovat nebo dát vychladit do lednice.

Poznámka

Počet porcí: 11

Čas přípravy: 45 minut

Krém je zapotřebí důkladně vyšlehat, rozhodně se nevyplatí pospíchat, pokud zůstanou kousky oříšků či kousek banánu v krému, může se stát, že nám ucpe zdobící špičku. Krému mi zbylo přibližně 150-200g, buď si můžete dopřát a ozdobit tartaletky víc a nebo krém využít k přípravě dezertu, rozmixovat s uvařenou obilovinou – jáhly, quinoa nebo jako já s cizrnou, případně krém jen tak vychlazený sníst.

Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz

Složení Alsanu bio: neztužený palmový tuk, slunečnicový olej, sojový lecitin, voda

 

p1130794