Pohankovo-žitné dýňové sušenky s jablky, kakaem, perníkovým kořením a medem -lze použít jako perníčky

 

 Ingredience

  • 148g jablečného pyré
  • 45g dýně hokaido
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 150g žitné mouky celozrnné, jemně mleté
  • 50g pohankové mouky hladké
  • 50-60g Alsanu Bio (náhražka za máslo- případně České Ghíčko či Koko Ghí)
  • 1 1/2 lžíce medu
  • 1 1/2 lžičky kakaového prášku Troubelice
  • žitná mouka jemně mletá na podsypání těsta

Pokud chcete těsto nadýchané přidejte půl lžičky jedlé sody, lze připravit i ze špaldové či hladké mouky, ale bude zapotřebí upravit poměr tuku, záleží na savosti mouky.

Příprava

Ráno jsem vstala a neměla jsem náladu vůbec nic dělat.
Jenže můj malý pomocník to viděl úplně jinak. Hned jak vstal, křičel: „maminko, sušenky upéct jo? Prosím, Tomča pomůže“. Byl dost neoblomný, a když člověk vidí ty malá natěšená očíčka, nemůže říct ne.
Pustili jsme se do přípravy těsta a užili si spoustu legrace.
Jediné na co musím upozornit je, že těsto neobsahuje vajíčka, takže počítejte s tím, že je možné použít pouze vykrajovátka s razítkem, které se do vykrojeného tvaru obtiskne, jinak se s těstem pracovalo krásně.

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, jablko oloupeme, vykrojíme jádřince a opět jako dýni nastrouháme najemno. Nastrouhanou dýni a jablko rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme perníkové koření, kakaový prášek, tuk, med, mouky. Vypracujeme nelepivé těsto, v případě potřeby podsypeme moukou.

My jsme s připraveným těstem ihned pracovali.
Těsto rozválíme a vykrojíme požadované tvary, vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 15 minut, podle požadované tvrdosti sušenek.

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 2 plechy sušenek. Mouku můžeme nahradit špaldovou moukou T 630 nebo T 1050, případně hladkou moukou. V případně, že se těsto bude lepit, přidat mouku, pokud se bude rozpadat, přidat tuk.

Počet porcí: 40

Čas přípravy. 45 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/