Slaný koláč s rajčaty, provensálským šmakounem…

 
bez mouky, mléčných bílkovin, laktózy
 

Ingredience

základ korpusu
  • 306g květáku
  • 160g vařených brambor
  • 112g jáhel
  • 100g provensálského Šmakouna
  • 1 bílá cibule
  • 1/2 citronu – šťáva z něj
  • špetku tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • himalájská sůl
 
 
zdobení
  • 1/2 pórku
  • 1/2 – 1 cibule dle chuti
  • 12 a více kusů cherry rajčat
  • České Ghíčko na polití 1 lžíce
  • hraška na obalování, ve které obalíme hrst květáku, který jsme si dali stranou před tvořením základu
  • pro dospělé pepř
 p1200653

Příprava

Už delší dobu pomýšlím na slaný koláč, přes svátky nebyla šance, nyní se skvěle hodil. Na sladké chuť nebyla, a tak jsem se pustila do přípravy. Od oběda mi zbyly brambory a květák, které bylo třeba zužitkovat a jáhly jsem měla po ruce, skvěle pojí, cibule, česnek a koření nesmí chybět. Baví mě experimenty a vznikl chuťově velmi zajímavý koláč, rozhodně se k němu ještě vrátím.

Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou, povaříme 5 minut, přecedíme, dáme do mísy, do které přidáme vařené brambory, uvařený květák ( přibližně hrst vařeného květáku dáme stranou), nastrouhaného provensálského Šmakouna, šťávu z citronu, vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme najemno nakrájenou bílou cibuli, česnek, tymián, osolíme dle chuti.
 
Vzniklou směsí naplníme formu na koláč, před plněním formu vysteleme až po okraj pečícím papírem, základ na korpus upěchujeme a uhladíme. Zbylý květák obalíme v hraška těstíčku, které připravíme z vody a hrašky na obalování dle návodu. Obalený květák v těstíčku nandáme různě po koláči. Ozdobíme pokrájeným pórkem, cibulí, přidáme pokrájená rajčata, pro dospělé navíc osolíme, opepříme, zakapeme Ghíčkem, pečeme na 180°C alespoň 30 minut. Pro dospělé nešetříme ani rajčaty či další přidanou zeleninou.
Pokud chcete koláč více křupavý, pečte samostatně bez zdobení 30 minut a následně přidejte zdobení a opět pečte 30 minut.
 
Necháme pořádně vychladnout jinak se těsto bude trhat. Jelikož jsem připravovala pro syna, zvolila jsem pečení květáku rovnou s koláčem, pokud chcete květák křupavý opečte květák obalený v hrašce na Ghí a následně jen přidejte na pečený koláč.

Poznámka

Počet porcí: 1, forma o průměru 27cm

Čas přípravy: 60 minut
 České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/
p1200644