Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby
- 1 malá brokolice
- 2 batáty
- 1 1/2 petržele
- 1/2 očištěné cukety
- 1,5 litru vody
- petrželka na ozdobení
- sůl dle chuti
- mandlové mléko dle potřeby
Příprava
Brokolice v našem jídelníčku nesmí chybět a v polévce ji máme velmi rádi. A proč si zařadit brokolici do jídelníčku?
Brokolice je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny i beta karotenu. Obsahuje vitamíny C, D, B6, B12, E, kyselinu listovou, draslík, železo, selen i hořčík. Brokolice působí jako účinná prevence proti nachlazení a chřipce, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, zlepšuje trávení a dokonce má příznivé účinky proti rakovině tlustého střeva a prostaty. Konzumací brokolice si lze zlepšit imunitní systém, zrychlit metabolismus, ochránit se před infekčními nemocemi. Ženy mohou pomocí brokolice zmírnit bolesti při menstruaci. Brokolice pomáhá odbourávat nervozitu a poruchy spánku. Ocení ji i lidé držící dietu, protože obsahuje velké množství vody a naopak málo sacharidů.
Na Ghí orestujeme pokrájenou petržel, batát a cuketu, společně s brokolicí, kterou jsme rozebrali na růžičky, následně zalijeme vodou, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme dohladka a zjemníme mandlovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. Pokud požadujeme krémovou hladkou polévku, přepasírujeme ji před přidáním mandlového mléka.
Pokud tolerujeme mléčnou bílkovinu, můžeme zjemnit jogurtem či smetanou.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut