Ingredience
noky
- 112g cukety
- 144g vařených jáhel
- čerstvá bazalka, pár lístečků
- 4-5 hrstí špaldové mouky hrubé či klasické – záleží na zbylém množství tekutin v jáhlách
- sůl dle potřeby
Úžasnou kombinací je kombinace rovněž brambor a jáhel, které dělám ke švestkovému rozvaru s mákem jen přidám vařené brambory.
omáčka
- české ghíčko bio dle potřeby (vegané použijí jiný tuk)
- 1 bílá cibule
- hrst zelených fazolek
- 1/2 očištěné, vydlabané cukety
- pár kostiček listového špenátu či čerstvého 1 hrst
- pár lístečků čerstvé bazalky
- citron pár kapek
- mandlové mléko dle potřeby, já dala 250ml, záleží na požadované konzistenci (lze využít i jiné rostlinné mléko)
- sůl dle chuti
Příprava
Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku, tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko tak naslano, dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.
Chutnají nejen malému, ale i nám všem, dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.
Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny, pokud by bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody, můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou jeden vyndáme a ochutnáme, já vařím přibližně 10 minut.
Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, očištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem.Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu, připravovanou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá 😀 takže mixuji dohladka a není problém.
Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 3
Čas přípravy: 20 minut
Verze jáhly, brambory, mouka se švestkovo-jablečným rozvarem, mákem a Ghí
Když byly moje děti malé,tak jsem zhruba do věku 4 let skoro všechnu zeleninu musela mixovat.Také se jinak v jídle nimrali jako na pitevně 😀
Recept je moc fajn 🙂
Já jsem zvědavá, kdy to malého pustí, ale hlavně když si člověk umí poradit 😀 jinak je to fuj to Tomášek nepapá a je schopný to vyplivnout, to samé dělá když narazí na kousek cibule, ale jednou na to budu ráda vzpomínat 😀