Tiramisu dezert (vegan)

Ingredience

  • 160g špaldové celozrnné mouky Natural Jihlava
  • 150g špaldové mouky hladké Bio Harmonie
  • 30g kakaového prášku Troubelice
  • špetka soli
  • jedlá soda na špičku kávové lžičky
  • 100g kokosového oleje zbaveného vůně
  • 1 prášek do pečiva 17g
  • 114g panely či jiného sladidla
  • na špičku kávové lžičky jablečného octa
  • 411ml rostlinného mléka (já dala rýžovo-kokosové Provamel, lze i jiné rostlinné mléko, mléka plus mínus 400-411ml já měla na váze a přilévala jsem do ideální konzistence)

 

Krém

  • 2 kokosové mléka v plechu Real 80% 2x400ml (případně dm kokosové mléko, Royal-D)
  • 30-50ml kokosového oleje zbavebého vůně )záleží jak chceme krém tuhý, s 50ml je pevný)
  • sladidlo dle chuti, javorový sirup či dle obliby
  • pomleté vanilkové lusky dle chuti

 

Zdobení a přidané suroviny

  • rum dle potřeby a silná káva
  • kakaový prášek dle potřeby

 

Příprava

Tento dezert vznikl jako vždy úplně náhodou, vůbec nebyl v plánu. Připravovala jsem kakaové řezy, byl to takový hokus pokus i když úplně už až zas tak ne, chvíli si s vegan těstem hraji, zkouším a ladím a konečně vyšel korpus dle očekávání, lehký, nadýchaný a velmi chutný. Po ochutnání korpusu mi blesklo hlavou „sakra k tomu by se hodil rum a káva“ :D. Zřejmě absťák kojící matky :D. No takže jsem část těsta vyzkoušela s rumem a silnou kávou je to vlastně jediná změna, která nastala v původním receptu. Příprava korpusu je velmi snadná a rychlá, ponechám původní množství, které bylo na kakaové řezy, velikost formy uvedena v poznámce. Pokud chcete, tak na 4-6 porcí, záleží jak velké vezmete poháry, postačí poloviční dávka.

A nyní k přípravě, připravíme si ingredience, vezmeme si mísu, do které nasypeme mouky, přidáme ostatní sypké suroviny: panelu, prášek do pečiva,špetku soli, kakaový prášek, jedlou sodu. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový olej, který necháme vychladnout, případně opět ve vodní lázni ochladíme. Rozpuštěný kokosový olej nalijeme k sypkým surovinám, s pomocí metly mícháme a přiléváme rostlinné mléko a jablečný ocet, důkladně vše zamícháme. Prostě a jednoduše sypké suroviny smícháme s mokrými a důkladně promícháme.

Připravíme si formu, do které nalijeme připravené těsto, já použila silikonovou, takže jsem nemusela nic vymazávat, samozřejmě lze využít rovněž plech či dortovou formu, kterou je třeba případně vystlat pečícím papírem či důkladně vymazat a vysypat.

Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí, pokud by se vám zdálo, že povrch se při pečení vysušuje a uvnitř je moučník ještě málo pečený, překryjte jej pečícím papírem a pečte dál.

Upečený korpus necháme důkladně vychladnout, pokud pečeme v silikonových formách je dobré moučník vyndat krátce po upečení.

Během chladnutí si můžeme připravit krém, jeho příprava je velmi snadná, vezmeme kokosová mléka v plechu, které jsme měli den předem v lednici (případně pokud není čas 45 minut v mrazáku, ne déle!), otevřeme a vyndáme z nich pouze tuhou část, kterou dáme do mísy, vezmeme metličku a lehce našleháme, do kokosového mléka přidáme sladidlo a vanilku dle chuti, nakonec vmícháme ve vodní lázni rozpuštěný kokosový olej, který musí mít stejnou teplotu jako krém před spojení a máme hotovo, krém dáme do lednice ztuhnout. Já jsem rum a kávu do krému nepřidávala, pokud chcete zkusit, vyzkoušejte na malém množství jak se bude pojit, myslím, že nebude problém, mně bohatě stačil v korpusu.

Vychladlý korpus prořízneme dle potřeby (já drolila, nebyl čas), naskládáme do skleniček či mističek, či skleněné mísy, polijeme směsí silné kávy a rumu, každý dle vlastní potřeby :D, přidáme krém, který jsme vyndali z lednice, opět další vrstvu korpusu, opět polijeme směsí silné kávy a rumu a opět krém, takto pokračujeme dokud nemáme pohár, mističku či mísu plnou, nakonec dáme krém a posypeme kakaovým práškem.

Dáme do lednice vychladit a pak už jen smlsneme.

 

Přeji dobrou chuť a příjemné mlsání.

 

Poznámka

Pokud máte rádi čokoládový krém, tak stačí přidat ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu, kterou před přidáním vychladíme ve vodní lázni bez přidání kokosového oleje.

Počet porcí:forma na biskupský chlebíček: forma o rozměru: 24cm x 6cm, forma o průměru 17cm by měla být dostačující.

Čas přípravy: 1 hodina

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

PURITY VISION kokosový olej BIO bez vůně

Vaření • Pečení • Smažení • Grilování

– 100% BIO kokosový olej zbavený typické kokosové vůně a chuti.
– Výborně se hodí i ke slaným jídlům.
– Vhodný do studené i teplé kuchyně.
– Skvělá náhražka másla při alergii na mléko.
– Bez obsahu cholesterolu.
– Bohatý na kyselinu laurovou, kaprylovou či myristovou.
– Bez umělých konzervantů, syntetických dochucovadel či barviv.
– Při smažení lze olej snadno používat opakovaně, stačí přefiltrovat.
– Díky svému složení má vyšší odolnost vůči přepalování.
– Při použití do pečení místo másla či klasického oleje přináší větší křehkost, lehkost a snadnější stravitelnost.
– kokosový olej PURITY VISION® pochází z čisté oblasti tropických ostrovů a mořského pobřeží.

Bio Kokosový olej panenský

Kokosovým olej v kuchyni:

Kokosový olej PURITY VISION® je skvělý i jako potravina, má skvělou chuť a díky tomu, že je za studena lisovaný tak si zachovává vitamíny A, C a E. Obsahuje tělu prospěšné mastné kyseliny a hlavně kyselinu laurovou, které je skvělá pro náš imunitní systém a je například důležitou složkou mateřského mléka. Kokosový olej je stabilní až do 200°C, proto je skvělý na smažení a pečení. Můžete ho využít úplně všude místo másla třeba na kaši, na chleba nebo do vánočního cukroví.

  • Výborný na vaření, pečení i do studené kuchyně
  • Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
  • Neoxiduje a je stabilní i při vysokých teplotách
  • Neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje kyselinu laurovou
  • Jídlům dodává lahodnou chuť a punc exotiky