Ingredience
korpus
- 350g špaldové mouky hladké T630, případně polohrubé (pro bezlepkovou variantu stačí nahradit pohankovou a rýžovou moukou, namíchat půl na půl a dát o 40g méně, případně použít mouku Doves farm, bezlepkovou mouku pouze vmíchat)
- 80g másla, alsanu bio, Ghí
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce medu (nemusí být)
- 150g panely či jiného sladidla
- 50g kakaového prášku
- 1/2 hrnku vody (mám hrnek o objemu 250ml)
krém
- 2 plechovky kokosového mléka (400ml má objem jedna plechovka, nejvíce nám chutná kokosové mléko od REAL, ale zde jde použít jakékoliv, ideálně 80%)
- cukr dle chuti
- 5 lžic kakaového prášku
- 200g kvalitní hořké čokolády (lze použít případně i vegan bílou čokoládu)
- 250g másla či alsanu bio
Zdobení
- nastrouhaná hořká čokoláda
- vegan smetana ke šlehání Schlag fix – totožná chuť jako klasická smetana ke šlehání
Vegan alternativa korpusu
- 160g špaldové celozrnné mouky Natural Jihlava
- 150g špaldové mouky hladké Bio Harmonie
- 30g kakaového prášku Troubelice
- špetka soli
- jedlá soda na špičku kávové lžičky
- 100g kokosového oleje zbaveného vůně
- 1 prášek do pečiva 17g
- 114g panely či jiného sladidla
- na špičku kávové lžičky jablečného octa
- 411ml rostlinného mléka (já dala rýžovo-kokosové Provamel, lze i jiné rostlinné mléko, mléka plus mínus 400-411ml já měla na váze a přilévala jsem do ideální konzistence)
postup zde: http://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/
Příprava
Opět nastal okamžik oslavy, tentokrát jsme slavili hned několik jmenin naráz, a tak se dortík hodil. Zároveň to byl trénink na synův dort k narozeninám, který již v hlavě tak nějak mám jen se stále nemohu rozhodnout zda čokoládový či ořechový, tak uvidíme. Každopádně toto je mazlík a krém…. tak ten je naprosto božský, jen já jsem si mohla krému maximálně líznout protože nyní při protikvasinkové dietě mám smůlu, ale můj čas přijde 😀
Harlekýn je můj největší oblíbenec, a tak konečně dozrál čas i na něj. Vznikl nový a naprosto jednoduchý postup přípravy krému.
Příprava korpusu je velmi snadná,oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh se špetkou soli. V nádobě utřeme společně tuk s cukrem, následně přidáme žloutky, lžíci medu (nemusí být, ale dodá korpusu vláčnost a nadýchanost), postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím a kakaovým práškem střídavě s vlažnou vodou. Příliš nešleháme, špaldová mouka má křehký lepek, nejlépe jen vmícháme s pomocí metly, nakonec vmícháme našlehané bílky.
Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, necháme vychladnout do druhého dne.
Během pečení si připravíme velmi jednoduchý krém, otevřeme si kokosová mléka, přendáme tuhý podíl do hrnce a tekutý přilijeme, přidáme cukr a kakaový prášek. Za stálého míchání svaříme kokosovém mléko s cukrem a kakaovým práškem. Po krátkém povaření odstavíme z plotny a do horké směsi přidáme nalámanou čokoládu, za stálého míchání rozpustíme, přidáme pokrájený tuk, který za stálého míchání postupně rozpustíme.
Krém necháme vychladnout jen občas zamícháme, vychladlý krém dáme do lednice. Druhý den již pouze krém našleháme.
Druhý den korpus prořízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme odkrojeným korpusem a zbylým krémem celý dort potřeme, následně již jen nazdobíme s pomocí zdobícího sáčku a špičky. S tímto krémem se zdobí nádherně, pokud byste chtěli světlý i tmavý, tak stačí vynechat při přípravě krému kakaový prášek a místo čokolády na vaření dát vegan bílou čokoládu.
Nazdobený dort doplníme zdobením ze šlehačky Schlagfix, prodávají dvě varianty, sladkou a bez doslazení, kterou si můžete dochutit sami, stačí ji jen našlehat a dát chvíli do lednice, příště do ni zkusím přidat trošku kokosového oleje zda se spojí a byla by při zdobení pevnější, ale jinak je výborná a nemá konkurenci, chutí totožná s klasickou smetanou.
No a nyní již jen dáme dort vychladit do lednice.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: šířka formy 25cm, výška 5cm, výška dortu po naplnění 9cm
Čas přípravy: 3 hodiny
Hezký den. Kokosové mléko z plechu se používá tedy celé? Nechladí se, aby se oddelila tuhá a tekutá část? Ujišťuji se, toto je asi první recept, kde nečtu nic o chlazení.? Je to spolehlivý krém? Zvládnu ho napoprvé?? Dekuji
Hezký den ,nene zde není třeba nic oddělovat, to děláme u smetany když ji chceme na šlehání. Zde se vše ohřívá takže není třeba nic předem chladit. Postupujte prosím dle postupu v receptu a pak nechte vše vychladit je to luxusní krém. Snad vám odpověd ze soukroumého e-mailu dorazila. Ze zdravotních důvodů jsem bohužel zde na webu nebyla. S pozdravem Jitka