Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby, pokud není tolerováno, tak případně jiný tuk
- 1/2 bílé cibule
- 1 petržel
- pesto z řapíkatého celeru a česneku či pesto z medvědího česneku, nemusí být postačí případně jen česnek
- 150g bílé špičaté ředkve (může být i kedlubna)
- 1 střední cuketa
- 2 hrsti zelených fazolek
- 30g pórku
- 3 lžíce rostlinné smetany, případně mandlového mléka DM
- sůl dle chuti
- voda na podlití dle potřeby
Příloha
- špagety – lze zakopit rovněž bez lepku, či námi oblíbená příloha, my často jíme i s jáhličkami
Příprava
Jednoduchá, snadná, ale výborná omáčka ke špagetám. Nechtělo se mi vymýšlet nic složitého, měla jsem chuť na něco bez masa a lehkého. Zelené fazolky jsme dlouho neměli a cuket máme velkou zásobu ze zahrádky. Vznikla velmi jemná omáčka, ale zároveň příjemně aromatická po přidaném pestu.
Na Ghí orestujeme pokrájenou bílou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, bílou ředkev, najemno pokrájenou petržel, osolíme, lehce podlijeme vodou. Vody udržujeme tolik, aby se nám omáčka nepřichytila.
Když je zelenina měkká přidáme pórek, zelené fazolky, pesto z celeru, pokud nemáme, tak postačí prolisovaný česnek, rýžovou smetanu či rostlinné mléko a krátce prohřejeme. Podáváme s oblíbenou přílohou. Já nám připravila celozrnné špagety.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 45 minut