Ingredience
- 100g pohankové mouky
- 200ml mandlového mléka
- 50g Českého Ghíčka
- 2 jablka
- 40ml jablečné šťávy
- 1/2 lžičky skořice
Příprava
Jedna ze zdravějších alternativ svačin či snídaní, které při přípravě nezaberou příliš času. Zdravě si pochutnáte a nebudete se cítit těžce.
České Ghíčko si necháme povolit a rozmixujeme s jablečným pyré. Přidáme prosetou mouku, kterou postupně šleháme společně s jablečnou šťávou a mandlovým mlékem. Necháme odpočinout 20 minut. Rozehřejeme vaflovač, potřeme tukem, nalijeme, pečeme přibližně 5 minut. Mam vaflovač z Lidlu a pekla jsem na stupeň 3. Je zapotřebí myslet na to, že jsou v těstě jablíčka, které se musí propéct. Vafličky jsou křehké.
Vafličky si můžeme potřít medem. Jelikož jsem připravovala pro syna, kterému je 22m, nepovažovala jsem za nutné med přidat.
Poznámka
Počet porcí: 10
Čas přípravy: 30 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Výroba mandlového či jiného rostlinného mléka zde: rostlinná mléka
Jitko, rada bych se Vas zeptala, jakym mnozstvim repkoveho oleje lze nahradit Ghicko. Moc dekuji.
Bohužel jsem nezkoušela, mám zkušenost s Alsanem bio a Českým Ghíčkem, radit od oka se mi moc nechce obzvlášť u bezlepkového receptu. Pracuji s Alsanem bio, který je složením kokosový olej, řepkový a palmový tam bych dala stejné množství.
Dcera ma bohuzel alergii i na mrkev a k nasi smule je v Alsanu BIO i mrkvova stava. Ale moc Vam dekuji, recepty mate skvele.
Veroniko nemáte vůbec zač, pokud chcete mít jistotu, že se povedou, tak se vzdejte vaflovače a zkuste je v silikonové formě a dejte je upéct do trouby, zvolila bych řepkový olej nebo kokosový, případně kombinaci a množství bych zvolila podle konzistence, aby těsto nebylo příliš řídké. Držím palce ať se daří 🙂 budu moc ráda když mi napíšete jak se vám vafličky povedly a moc vám děkuji za pochvalu.
Dobrý den, v jaké formě přidáváte jablka? V postupu se píše o pyre, tzn., ze jablka rozvarite a uděláte z nich pyre? Lze použít i hotové jablečné pyre. Děkuji za odpoved.
Dobrý den Ivo, pouze nastrouhám a rozmixuji čertvá jablka bez slupky, povařené jsem nezkoušela, ale neměl by být problém ani s povařenou verzí. Psala mi maminka, která používá domácí přesnídávky.