Kešu kakaový mls

 

 Ingredience

  • 100g kešu-pražené, nesolené
  • 80ml mandlového mléka Provamel na zalití kešu
  • 2 lžičky kakaa Lifefood bio
  • datlový sirup dle chuti
  • maliny na ozdobení

Příprava

Tak tento dezert se mi teda fakt povedl. Už delší dobu jsem přemýšlela jak nahradit tvaroh a smetanu a udělat něco, co by se aspoň trošku přiblížilo termixu. No a povedlo se. Je boží a mňam. Měla jsem, co dělat abych ho malému nesnědla, ale misku jsem vyčistila do sucha.

Kešu ořechy zalijeme mandlovým mlékem a necháme přes noc v lednici. Já zakrývám alobalem.
Namočené kešu ořechy rozmixujeme, přidáme mandlové mléko. Já dala 80ml, záleží, jak chceme dezert hustý, přidávejte opatrně, ať není dezert řídký. Mam vyzkoušený tento poměr s mandlovým mlékem Porvamel. Přidáme kakako a osladíme dle chuti datlovým sirupem, rozmixujeme. Naplníme do pohárů a ozdobíme malinami.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 15 minut

U alergiků či atopiků lze nahradit kakao karobem, kešu musí každý zvážit.

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.