Ingredience
- 150g kvásku – již rozkvašeného (případně lžíce kvásku z lednice a 70g žitné mouky chlebové a 70ml vody, zamíchat nechat rozkvasit při pokojové teplotě přibližně 8-12 hodin)
- 120g žitné mouky
- 180g špaldové mouky celozrnné jemně mleté bio harmonie
- 2 lžíce Českého Ghíčka
- 1 lžíce sádla, ideálně pěkně ty škvarky na dně sklenice
- 1 vejce
- 1 kávová lžička soli (mohlo by být více, ale vzhledem k tomu, že jsou i pro malého nedávala jsem více jelikož jsou solené i na povrchu)
- 2 lžíce sezamového semínka
- 2 lžíce konopného semínka
*v případě potřeby dle savosti a druhu mouky upravíme ingredience, pokud se bude rozpadat přidáme vodu či tuk, pokud se bude lepit, přidáme mouku.
na posypání
- hrubozrnná sůl dle potřeby
- mák dle potřeby
Příprava
Pánové si na mě vymysleli tyčinky, samozřejmě v tom největším vedru. Jelikož fakt strašně škemrali nedalo se odolat, večer se rozkvasilo a ráno se šlo péct.
Když máme rozkvašený kvásek příprava je velmi snadná, do mísy, kde máme rozkvašeno přidáme tuk, vejce, sůl, semínka a námi zvolené mouky. Těsto důkladně propracujeme, dle savosti mouky uzpůsobíme konzistenci, pokud se těsto lepí přidáme mouku, pokud se s ním špatně pracuje, zdá se tuhé, přidáme tuk.
Pak si vysteleme plechy pečícím papírem a zapojíme všechny šikovné ručičky v domácnosti a válíme a válíme, hotové tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, tyčinky postříkáme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a mákem. Před pečením ještě jednou postříkáme, vložíme do trouby, pečeme na 180-200°C do zrůžovění.
Poznámka
Počet porcí: 2 plechy
Čas přípravy: 60 minut
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, těsto se po zpracování nenechává kynout? Ani vytvarované tyčinky? Děkuji, Barbora
Hezký den, pouze po dobu než se nahřeje trouba.