Kváskové žitno-špaldové tyčinky se sezamem a konopným semínkem

Ingredience

  • 150g kvásku – již rozkvašeného (případně lžíce kvásku z lednice a 70g žitné mouky chlebové a 70ml vody, zamíchat nechat rozkvasit při pokojové teplotě přibližně 8-12 hodin)
  • 120g žitné mouky
  • 180g špaldové mouky celozrnné jemně mleté bio harmonie
  • 2 lžíce Českého Ghíčka
  • 1 lžíce sádla, ideálně pěkně ty škvarky na dně sklenice
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička soli (mohlo by být více, ale vzhledem k tomu, že jsou i pro malého nedávala jsem více jelikož jsou solené i na povrchu)
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 2 lžíce konopného semínka

*v případě potřeby dle savosti a druhu mouky upravíme ingredience, pokud se bude rozpadat přidáme vodu či tuk, pokud se bude lepit, přidáme mouku.

na posypání

  • hrubozrnná sůl dle potřeby
  • mák dle potřeby

 

Příprava

 

Pánové si na mě vymysleli tyčinky, samozřejmě v tom největším vedru. Jelikož fakt strašně škemrali nedalo se odolat, večer se rozkvasilo a ráno se šlo péct.

Když máme rozkvašený kvásek příprava je velmi snadná, do mísy, kde máme rozkvašeno přidáme tuk, vejce, sůl, semínka a námi zvolené mouky. Těsto důkladně propracujeme, dle savosti mouky uzpůsobíme konzistenci, pokud se těsto lepí přidáme mouku, pokud se s ním špatně pracuje, zdá se tuhé, přidáme tuk.

Pak si vysteleme plechy pečícím papírem a zapojíme všechny šikovné ručičky v domácnosti a válíme a válíme, hotové tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, tyčinky postříkáme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a mákem. Před pečením ještě jednou postříkáme, vložíme do trouby, pečeme na 180-200°C do zrůžovění.

 

Poznámka

Počet porcí: 2 plechy

Čas přípravy: 60 minut