Ingredience
Těsto
- 73g datlí, namočíme přes noc, následně slijeme
- 60g vlašských ořechů, nameleme na prach (pokud nemůžeme ořechy vyzkoušejte šáchor, více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/
- 80g Bio Českého Ghíčka
- 60g panely či jiného sypkého sladidla
- vanilka, nešetříme, já používám Vanilkový prášek od Sonnentor
- 180g pohankové mouky hladké ne celozrnné je výrazná, případně červené doves farm bezlepkové mouky pokud nemusíte pohanku, pokud nejste omezeni lepkem, tak hladkou či špaldovou mouku, kde navýšíme množství o 40g
*upozornění u pohankové mouky, co výrobce jiný druh mletí, tudíž saje jinak, pokud se těsto bude rozpadat, přidáme tuk, vláčnější být může, jde do formiček takže to nevadí ba naopak suché je malér, po upečení nebude vláčné, ale suché.
Náplň do košíčků + zdobení na 2 košíčky- já měla muffiny takže větší
- 2 upečené pracny, rozválíme válečkem
- přidáme rum dle chuti
- alsan bio dle potřeby, kdo má rád Ghí může dát Ghí, případně novou Heru bez laktózy, která je rovněž vegan, pozor nepoplést má zelený proužek a i tak stále u všeho čtěte složení (samozřejmě pokud nejsme omezeni bezmléčnou dietou, můžeme použít klasické máslo)
- sladidlo dle chuti
- 1 hrst vlašských ořechů, které nasekáme
- čokoláda na vaření dle potřeby
- vlašské ořechy na ozdobu
Náplň do plněných rohlíčků
- alsan bio našleháme s namletými vlašskými ořechy, dosladíme dle chuti
- čokoláda na vaření dle potřeby
Příprava
Přiznám se, že Vánoce miluji a vždy mě strašně svrbí prsty a ani letos tomu nebylo jinak. Předchozí Vánoce jsem si pečení neužila, měla jsem jiné povinnost mnohem důležitější, kdy jsme očekávali příchod naší druhorozené dcerky. Letos už pomalu chodí a ne, že by to nebyl fofr, ale dá se to a užívám si to plnými doušky. Mám skvělého pomocníka v kuchyni v podobě staršího brášky, který je strašně šikovný a se vším pomáhá. Jak viděl těsto hned se hrnul plnit formičky. Celý rok mě zaplavujete dotazy na recepty bez vajec, lepku, mléka, soji a někdy i ořechů. Udělat takový moučník či pečivo je prostě velmi těžké a někdy mi ty recepty trvají déle než je odzkouším a pustím ven než spatří světlo světa. Bezlepkové cukroví testuji delší dobu a nebyla jsem stále spokojená až letos. Jako se vším člověk asi musí vyzrát a mít hodně odzkoušeno. S experimenty s řepou v těstě mě napadlo zkusit i sušené ovoce je krásně lepivé a účel splní nejen jako pojivo, ale zajistí i hydrataci těsta, společně s Ghí to nemá chybu protože, to je poklad u bezlepkových těst, obzvláště u cukroví, kdy se těsto nevysuší jako při použití alsanu bio či pouze rostlinného tuku. Navíc bio České Ghíčko má atest, že neobsahuje mléčné složky, pouze stopy což je velkou výhrou pro alergiky na mléčnou bílkovinu či laktózu.
No a tak vám mohu konečně přestavit hned tři recepty. Základ těsta je vždy stejný, ale variace chutí, které vznikly jsou neskutečné a máme hned úsporu i v čase, kdy z jednoho těsta vykouzlíme hned 3 druhy cukroví. Musím říct, že náplň do košíčků je naprostá bomba, manžel košíčky miluje a byl nadmíru spokojený což je obrovský úspěch, určitě vyzkoušejte nebudete litovat. A nyní k velmi snadné přípravě.
Předem namočené datle dáme do vyšší nádoby, přidáme Ghí, panelu, mleté vlašské ořechy, vanilku vše společně našleháme tyčovým mixére, následně vzniklou směs přendáme na pracovní podložku, postupně přisypeme pohankovou mouku a vše důkladně propracujeme. Vzniklé těsto dáme do igelitového sáčku a necháme uležet nejlépe do druhého dne. Těsto před zpracováním necháme hodinku stát při pokojové teplotě, následně naplníme do námi zvolených formiček na pracny, rohlíčky či košíčky, naskládáme na plech, pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak takže je třeba hlídat, dáváme pozor, aby se těsto nepřesušilo. Pokud s bezlepkovým těstem začínáme, není na škodu péct pod pečícím papírem, těsto se tak rychle nevysušuje. Jakmile chytnou lehký nádech do zlatova ven s nimi, poznáte to, já se většinou řídím vůní, jak zavoní jdou ven. Těsto ve formičkách necháme vychladnout až následně vyklepneme z formiček.
U košíčků děláme hrany silnější ať není korpus vysušený, to samé dno.
Pokud jsme se pustili do pracen a máme je vychladlé obalíme je v moučkovém cukru.
Pokud připravujeme plněné rohlíčky, stačí našlehat námi zvolený tuk s cukrem a vlašskými očhechy, naplnit a konce rohlíčků ponořit do čokolády, do které můžeme přidat trošku kokosového oleje pro lepší práci s čokoládou.
V případě, že jsme se pustili do košíčků, vezmeme část upečeného těsta, je jedno jestli si rozválíme košíčky, pracny nebo rohlíčky, těsto je stejné a variabilní, přidáme nasekané vlašské ořechy, rum, sladidlo a námi zvolený tuk, promícháme, naplníme košíky, které dáme zachladit, mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření a následně košíčky čokoládou polijeme, ozdobíme vlašskými ořechy.
Plněné rohlíčky i košíčky uchováváme v lednici či chladu.
Poznámka
Počet porcí: těžko odhadovat, záleží na velikosti formiček, nicméně já připravila 2 plněné košíčky, asi 20 pracen a 8 plněných rohlíčků. Bohužel nešlo spočítat, kobylky jsou velmi rychlé 😀 . Množství sladidla si můžete libovolně upravit jen bude zapotřebí upravit poměr mouky, cukru a tuku.
Čas přípravy: 1 hodina
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko
Přidala jsem trochu kakaa a jsou luxusní! Doporučuji!
Krásnýden, to mám velkou radost, moc děkuji za super inspiraci, chystám se na ně také tak zkusím i s kakaovým práškem 🙂
Dobrý den, jak dlouho vydrží v lednici náplň bez rumu v rohlickach? Respektive do kdy nejpozději sníst? Děkuji.
Tento krém dělám léta a v rohlíčkách vydrží v klidu přes týden, musí být skladováno v chladu.
Dobry den, jak dlouho vydrží krém do rohlicku v lednici? Když pominu, že se třeba hned sní, prostě jakou má trvanlivost? Děkuji.
Pokud bude skladováno v chladu, tak přes týden určitě.