Ingredience
- Bio Českého Ghíčka na opečení vdolků, dle potřeby, vegané kokosový olej
- 100g žitné mouky
- 400g špaldové jemně mleté (případně celý poměr tedy 500g polohrubé nebo hladké mouky)
- 50g Bio Českého Ghíčka, másla či rostlinného tuku – vegané a abkm rostlinný tuk například Alsan bio či jiný rostlinný tuk
- 40g panely či jiného sladidla
- 1 žloutek – vegané a alergici na vejce vynechají, jen přidat o něco málo rostlinného mléka
- 20g kvasnic
- 250ml rostlinného mléka či vody
- 1-2 lžíce rumu
- 1 lžička soli
Zdobení
- marmeláda či džem, já měla borůvkový, luxusní jsou i hrušková povidla
- 1 plechovka kokosového mléka REAL 400g, mnou vyzkoušená a používaná kokosová mléka v plechu najdete v poznámce, nepoužívám kokosová mléka se zahušťovadly, vím, že jdou našlehat, ale dětem se mi to dávat nechce – lze zakoupit rovněž smetanu ke šlahání Schlagfix či kokosová smetana ke šlehání Soyatoo, tam najdeme však zahušťovadla
- vanilka
- moučkový cukr dle chuti či jiné sladidlo dle preferencí
Příprava
Náš malý mlsáček si poručil vdolečky, tak mamka pekla vdolky sice ne úplně z bílé mouky, trošku jsem přidala žitné, ale jsou i tak nadýchané a více než chutné.
Připravíme si kvásek, do vlažné vody či rostlinného mléka nadrolíme droždí, přidáme 1 lžíci mouky, 1 lžici cukru, zamícháme, překryjeme utěrkou a necháme vzejít peřinku.
Do mísy prosejeme mouky, přidáme žloutek (pokud nemůžeme vynecháme, dále přidáme rozehřátý vlažný tuk, sladidlo, rum, sůl a nakonec vzešlý kvásek.
Vypracuje vláčné těsto, které pomoučníme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 45 minut.
Po nakynutí těsta si vytvarujeme vdolečky, které klademe na pomoučněný vál, na pánvi rozehřejme tuk a opečeme z obou stran, necháme vychladnout. Vdolky potřeme našim oblíbeným džemem a našlehanou kokosovou smetanou.
Tu připravíme velmi rychle a snadno. Kokosové mléko v plechu dáme na 24 hodin do lednice nebo 30 – 45 minut do mrazáku.
Do šlehací nádoby vyndáme tuhý podíl, který rozmačkáme lžící, přidáme moučkový cukr, vanilku a našleháme, vyšlehá se nádherná smetana, kterou dáme ideálně na 1 hodinu do lednice, vše se vyplatí připravit předem.
No a už jen vychutnáme u dobré kávy či čaje, přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: 14
Čas přípravy: 2 hodiny
Kokosové mléko REAL
Pravé kokosové mléko bez přidaného cukru, zahušťovadel a jiných zbytečných přísad.
Obsahuje pouze 80% kokosu a vodu.
Lze zakoupit například zde: http://www.nakupznemecka.cz/vipservices/eshop/1-1-Potraviny/-4-/5/2961-Real-Kokos-Milch-80
Kokosové mléko 400ml Real Thai
Složení: kokosový extrakt 85%, pitná voda.
Sterilováno. Bez konzervantů.
Vyrobeno v Thajsku.
Koupíte například zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/bezlepek/2516-kokosove-mleko-400ml-real-thai.html?fbclid=IwAR3sw8giVSwzeGIb4pkWizaQe6wKCajGSBLd_ejq0jWodOq44XQM9mQ2Yds
Smetany ke šlehání – možné alternativy, ale za mě ne ta chuť je jinde
Soyatoo rýžová smetana ke šlehání
Soyatoo kokosová smetana ke šlehání