Vánoční štola se šmakounem a Ghí

Ingredience

  • 100g rozinek namočit do rumu – 40ml
  • 60g mandlí – hranole či plátky
  • 200g meruňkového šmakouna, nastrouhat, rozmixovat se 100ml vody (alternativa za tvaroh)
  • 1 vejce
  • kůra z 1 pomeranče (lze i citron)
  • šťáva z 1/2 pomeranče (lze i citron, pokud použijeme kůru z citronu)
  • 520g polohrubé mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 150g Bio Českého Ghíčka,
  • 100g panely nebo moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk, vanilka z něj
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 ml rostlinného mléka či vody
  • polohrubá mouka na pomoučnění dle potřeby

Po upečení

  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce Ghí
  • moučkový cukr dle potřeby

Příprava

 

Vánoce se nám pomalu blíží a já měla strašnou chuť na něco pěkně zasněženého, jednou za čas je třeba zhřešit, dlouho jsem nic nepekla, s dětmi je to časově náročné a svůj čas teď věnuji maximálně rodině, ale o takovou dobrotu jsem vás ochudit nemohla.

Rozpustíme si Ghí, do vlažného Ghí postupně zašleháme cukr, vejce, pomerančovou kůru, vanilku, šťávu z pomeranče. Pak po malých dávkách rum slitý z rozinek a opět vyšleháme. Vmícháme rozmixovaného Šmakouna meruňku a prosejeme mouku s práškem do pečiva, skořici, dle konzistence a savosti vodu. Vše promícháme, již jen ručně, přidáme rozinky, mandle. Zpracujeme na hladké těsto, které vyválíme na silný plát. Konce přes sebe přeložíme na střed. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme alobalem a na něj štolu přeneseme, potřeme rozpuštěným Ghí a dáme péct. Pečeme opatrně asi 40 minut.

Po upečení potřeme rozpuštěnou směsí Ghí a rumu, poctivě posypeme moučkovým cukrem.

Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme odležet alespoň do druhého dne. Neb mi bylo jasné, že štolu neuchráním, udělala jsem si pár koleček a štolu, obojí je moc dobré a mizí rychlostí blesku.

 

Poznámka

Počet porcí: 1 velká štola nebo, 8 menších koleček a menší štola

Čas přípravy: 90 minut

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

Složení Šmakoun meruňka

vaječný bílek 85 % , jitrocelová vláknina , sušené meruňky 10%, sladidlo sukralóza, kyselina citronová ,voda

  • Alergen : vaječný bílek

 

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko