Ingredience
- 30g pufované quinoy
- 100g kešu ořechů, pražených, nesolených
- 1 lžíce kokosového oleje bez příchuti Purity vision Bio
- 2 lžíce agáve
- kokos na obalení
Příprava
Nejlepší věci vznikají když je vůbec neplánujete. Tyto kuličky měly být ozdobou dortu. No doufám, že se dožijí večera, protože jsou extrémně žravé.
Pufovanou quinou a kešu ořechy, rozsekáme v mixéru na prach, přidáme kokosový olej, agáve a vytvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a dáme vychladit.
Poznámka
Počet porcí: 16
Čas přípravy: 20 minut
Agáve je druh sladidla. Můžete použít jiné, ale mějte na paměti, že to bude mít případně dopad na barevnost kuliček.
Pufování je způsob připravování pokrmů, při kterém dochází k nabývání surovin co do velikosti. Způsob tohoto druhu přípravy pokrmů se využívá u surovin jako jsou např.: rýže, žito a mnoho dalších zástupců obilovin. V Anglii, odkud název pochází, výraz puffed znamená odulý či opuchlý. Jídlo připravované metodou pufování se hojně využívá při zdravé výživě a dietách. Pufování probíhá v expanzní formě (mikrovlnná trouba apod.) za vysokého tlaku a teploty od 150 °C a víc. Dochází tak k vypařování tekutin z pufované suroviny. Tento způsob přípravy pokrmů trvá několik málo sekund a výhodou je, že surovina neztrácí na látkách, které obsahuje.
Význam pufování
- zvyšuje stravitelnost narušením škrobu a bílkovin
- zvyšuje nutriční hodnotu výrobků
- dochází k nárůstu vlákniny
- zvyšuje se hygienická hodnota, výrobek je mikrobiologicky čistý
- poškození termolabilních látek (vitamíny, minerální látky aj.) je minimální – proces trvá jen několik sekund
Pufované výrobky se vyznačují
- nižší energetickou hodnotou,
- dlouhou trvanlivostí,
- nízkým obsahem cholesterolu,
- příznivými účinky na činnost trávicí soustavy,
- sníženým obsahem soli resp. sodíku,
- časově nenáročnou přípravou,
- jsou bez přidaných aditiv a konzervačních látek,
- jsou určené pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet.