Ingredience
- 30g nalámaných vlašských ořechů
- 20g pufované pohanky
- 1 lžíce medu
- mandlové mléko dle potřeby
Příprava
Jak nakopat chřipku aneb bleskurychlá snídaně. Původně jen pro mě, ale náš malý strávníček chtěl ochutnat a moc mu šmakovalo. Máme další alternativu zdravé snídaně či svačinky, která rovněž posílí imunitu.
Veškeré ingredience smícháme dohormady, promícháme a zalijeme mandlovým mlékem, ozdobíme jahodami.
Poznámka
Med můžete nahradit jiným sladidlem, dětem např. přidat jen banán či jiné ovoce.
Počet porcí: 1
Čas přípravy: 10 minut
Mandlové mléko si můžete připravit doma více zde: mandlové mléko
Pufování je způsob připravování pokrmů, při kterém dochází k nabývání surovin co do velikosti. Způsob tohoto druhu přípravy pokrmů se využívá u surovin jako jsou např.: rýže, žito a mnoho dalších zástupců obilovin. V Anglii, odkud název pochází, výraz puffed znamená odulý či opuchlý. Jídlo připravované metodou pufování se hojně využívá při zdravé výživě a dietách. Pufování probíhá v expanzní formě (mikrovlnná trouba apod.) za vysokého tlaku a teploty od 150 °C a víc. Dochází tak k vypařování tekutin z pufované suroviny. Tento způsob přípravy pokrmů trvá několik málo sekund a výhodou je, že surovina neztrácí na látkách, které obsahuje.
Význam pufování
- zvyšuje stravitelnost narušením škrobu a bílkovin
- zvyšuje nutriční hodnotu výrobků
- dochází k nárůstu vlákniny
- zvyšuje se hygienická hodnota, výrobek je mikrobiologicky čistý
- poškození termolabilních látek (vitamíny, minerální látky aj.) je minimální – proces trvá jen několik sekund
Pufované výrobky se vyznačují
- nižší energetickou hodnotou,
- dlouhou trvanlivostí,
- nízkým obsahem cholesterolu,
- příznivými účinky na činnost trávicí soustavy,
- sníženým obsahem soli resp. sodíku,
- časově nenáročnou přípravou,
- jsou bez přidaných aditiv a konzervačních látek,
- jsou určené pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet.