Ingredience
- 1 lžíce Českého Ghíčka
- 2 cibule
- 1/4 máslové dýně
- 1 petržel
- hrst celeru
- tymián dle chuti
- 2 kuličky nového koření
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- himalájská sůl dle chuti
- 1 litr vody
Babička přinesla Máslovou dýni, že už by se jí chtělo podívat na zoubek a jelikož to byl pěkný macek, tak si to o polévku prostě říkalo.
Příprava
Na Ghí orestujeme cibulku, přidáme pokrájenou dýni, petržel, celer, orestujeme, zalijeme vodou. Přidáme 2 kuličky nového koření, čerstvý tymián, vaříme do změknutí. Před koncem vaření vyjmeme nové koření, přidáme pokrájený česnek, krátce povaříme a přidáme nastrouhaný zázvor. Ten už jsem nevařila.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 45 minut
Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec
Pro děti od 1 roku, dospělí si přisolí
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/