Batátová polévka s cibulí, celerem, petrželí a majoránkou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 370g batátů
  • 1 bílá cibule
  • 110g řapíkatého celeru
  • 36g petržele
  • himalájská sůl dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • 1 litr vody
  • celerová nať na ozdobení

Příprava

Trošku se nám přemnožily batáty a já se je snažím použít, kde je to jen možné. Ne, že bychom je pěstovali, ale nějak došlo k narušení komunikačního kanálu a místo 3 batátů mi došly 3 balíčky. Nejdřív jsem se zděsila, ale miluji výzvy a batáty u nás rozhodně dlouho nepobudou.
Batáty se dají použít všude a polévky jsou z nich úžasné a tady je jedna z nich.

Než se pustíme do přípravy polévky, očistíme si a nakrájíme zeleninu.
V hrnci si rozehřejeme Ghí, přidáme pokrájenou zeleninu, kterou krátce prohřejeme a zalijeme vodou, připravovanou polévku osolíme a okořeníme majoránkou, vaříme do změknutí zeleniny. Uvařenou polévku můžeme rozšťouchat nebo rozmixovat dohladka. Já jsem zeleninu v polévce jen jemně rozmačkala a před servírováním ozdobila celerovou natí.

Pokud chceme mít polévku krémovou a hladkou, přepasírujeme ji a zjemníme rostlinnou smetanou, mandlovým mlékem, případně jogurtem či smetanou pokud tolerujeme mléčnou bílkovinu.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/