Brokolicová polévka s petrželí, batátem a cuketou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 1 malá brokolice
  • 2 batáty
  • 1 1/2 petržele
  • 1/2 očištěné cukety
  • 1,5 litru vody
  • petrželka na ozdobení
  • sůl dle chuti
  • mandlové mléko dle potřeby

P1130903

Příprava

Brokolice v našem jídelníčku nesmí chybět a v polévce ji máme velmi rádi. A proč si zařadit brokolici do jídelníčku?

Brokolice je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny i beta karotenu. Obsahuje vitamíny C, D, B6, B12, E, kyselinu listovou, draslík, železo, selen i hořčík. Brokolice působí jako účinná prevence proti nachlazení a chřipce, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, zlepšuje trávení a dokonce má příznivé účinky proti rakovině tlustého střeva a prostaty. Konzumací brokolice si lze zlepšit imunitní systém, zrychlit metabolismus, ochránit se před infekčními nemocemi. Ženy mohou pomocí brokolice zmírnit bolesti při menstruaci. Brokolice pomáhá odbourávat nervozitu a poruchy spánku. Ocení ji i lidé držící dietu, protože obsahuje velké množství vody a naopak málo sacharidů.

Na Ghí orestujeme pokrájenou petržel, batát a cuketu, společně s brokolicí, kterou jsme rozebrali na růžičky, následně zalijeme vodou, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme dohladka a zjemníme mandlovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. Pokud požadujeme krémovou hladkou polévku, přepasírujeme ji před přidáním mandlového mléka.

Pokud tolerujeme mléčnou bílkovinu, můžeme zjemnit jogurtem či smetanou.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/