Ingredience
- 3 banány
- 60g datlí
- 160g cizrny Bonduelle v plechu
- 100g rýžové mouky polohrubé
- 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku
- kokosový olej na potření pánve
Krém
- rostlinná kokosová smetana Soyatoo dle potřeby
- 2 hrsti kešu ořechů
- 2 hrsti borůvek
Příprava
Lívanečky jsem doposud moc nedělala, neměla jsem potřebu. Klasické lívanečky jsou pro mě výživově ne příliš zajímavé. Rozhodla jsem se jim dát v našem jídelníčku šanci a připravit je z cizrny.
Tyto lívanečky jsem připravila na malé pohoštění pro kamarádku, kterou jsem dlouho neviděla. S radostí jsem pozorovala, jak jí lívanečky chutnaly a nejen ji, ale i našim malým strávníčkům, zaprášilo se po nich než by člověk řekl švec a to mě strašně moc potěšilo. Není nad to, když chutná a sklízí se prázdné talířky.
Datle si namočíme na několik hodin, já máčela 4 hodiny, zalila jsem je celé vodou tak, aby byly celé ponořené.
Banány vyšleháme tyčovým mixérem, cizrnu propláchneme, osušíme a přidáme do vyšlehaného banánu, společně s datlemi, které si rovněž přecedíme a osušíme. Vše vyšleháme tyčovým mixérem, zahustíme rýžovou polohrubou moukou.
Lehce si potřeme pánev kokosovým olejem, ale jde i bez. Směs je hutná, trošku se popereme s nanesením těsta na pánev, doporučuji těsto nabírat lžící a těsto lehce rozetřít, pečeme pozvolna z obou stran.
Když máme lívance opečené, využijeme času na chladnutí a připravíme si krém.
Vyšleháme si kokosovou smetanu Soyatoo, já ji šlehám vždy celou, odeberu požadované množství a zbytek si dám do lednice.
Kešu ořechy rozsekáme tyčovým mixérem společně s pár lžícemi kokosové smetany a borůvkami a vše společně vyšleháme. Do zdobícího sáčku dáme světlou vyšlehanou smetanu a do druhé komory směs kešu ořechů, smetany a borůvek, nazdobíme a dáme do lednice.
Vychlazené chutnají výborně, jsou příjemným osvěžením v horkých dnech.
Poznámka
Počet porcí: 11
Čas přípravy: 45 minut