Ingredience
- 243g hokaido dýně, oloupané, vydlabané, nastrouhané najemno
- 2 banány, mražené
- 2 lžíce kakaového prášku Troubelice
- 1 lžička mleté skořice
- 1 a 1/2 lžíce datlového sirupu
- 200g cizrny Bonduelle v plechu
- 1 lžíce Českého Ghíčka Bio (přepuštěné máslo- vegané použijí Alsan bio)
- 70g mletých vlašských ořechů (místo ořechů lze využít šáchor více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/)
Zdobení
- plátky mandlí dle chuti
- hořká strouhaná čokoláda – Vivani hot chocolate vegan dle chuti
Příprava
Výborné bábovičky, rozhodně ne suché, kdo ještě nevyzkoušel cizrnu, dělá velkou chybu. Jak to tak pozoruji, vypadá to, že se labužníci u stolu o poslední kousky poperou.
Hokaido dýni oloupeme, nastrouháme najemno, banány oloupeme, pokrájíme a rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme k nim propláchnutou a vykapanou cizrnu a opět rozmixujeme dohladka. K nastrouhané dýni přidáme rozmixovanou směs banánu a cizrny, přidáme namleté vlašské ořechy, kakaový prášek, skořici, datlový sirup, ghí.
Vše ještě společně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Do báboviček si nasypeme plátky mandlí, nastrouhanou čokoládu a naplníme formičky připraveným těstem.
Připravené bábovičky vložíme do předem rozehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 30 minut. Necháme vychladnout a vyklopíme.
Použila jsem silikonové formičky 7cm x 3cm, bábovičky z nich šly krásně ven. Nevyklápějte teplé bábovičky, mohlo by dojít k rozpadnutí, jsou křehké. Pokud budete dělat do větší formy a hlavně plechové, doporučuji přidat vyšlehaná vejce, případně hrašku vanilka, která nahradí v poměru 20g – 1 vejce. Případně trošku mouky, ale není třeba, až tak křehké nejsou. Tento recept je hlavně pro alergiky na vejce a lepek, pro ty, kteří hledají nové chutě, vegany, ale zaručuji, že si na nich pochutná každý. Pokud použijete velkou formu, rozhodně silikonovou.
Těsto můžete použít do jakékoliv silikonové formy.
Poznámka
Vegané nahradí Ghí Alsanem bio.
Počet porcí: 12
Čas přípravy: 45 minut
Jelikož jsem původně plánovala sušenky a ne bábovičky, oddělila jsem si část těsta. Bohužel již není vhodné pro alergiky na lepek. Určitě půjde zahustit pouze pohankovou moukou, ale vykrajování nebude možné. Oddělené těsto z cizrnovo- dýňových báboviček s banánem, kakaem, skořicí a vlašskými ořechy, jsem zahustila mixem mouky špaldové T1050 a žitné celozrnné jemně mleté, dokud se s těstem hezky nepracovalo a nepřestalo se lepit. Navíc jsem přidala přibližně 2 lžíce Alsanu a lžíci Ghí, sušenky jsem nepřislazovala, ale pokud jste zvyklí na sladké verze, přidejte datlový sirup.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/