Crumble s ovesnými vločkami, švestkami, jablky, vlašskými ořechy, přírodním Šmakounem a skořicí bez přidaného cukru

Ingredience

  • 340g ovesných vloček, lze zakoupit i bez lepku
  • 200g  Bio Českého Ghíčka nebo alsan bio
  • 320g vypeckovaných švestek nebo mražených
  • 7 velkých jablek
  • hrst pomletých nebo posekaných vlašských ořechů
  • 50g přírodního makouna – při alergii na vejce lze vynechat
  • mletá skořice dle chuti

takto jde připravit i žemlovka, pokud můžete tvaroh postup je stejný jen si proložíme jedno patro tvarohem, který dochutíme dle vlastní chuti napřiklad vanilkou… Takto jde pracovat i s přírodním šmakounem, kterého našleháme s rostlinným mlékem či smetanou a vmícháme do něj vanilku, dochutíme cukrem a limetkovou šťávou a máme tzv. šmakoun tvaroh.

Příprava

Úžasný rychlý koláč, který zvládne každý. Není to žádná novinka, ovesných koláčů nebo-li crumble je plný internet. Já jsem se jej rozhodla připravit s jablíčky, švestkami, skořicí, ořechy a ještě si přidat zdroj kvalitních bílkovin a to v podobě Přírodního Šmakouna. Musím říct, že se moc povedl. Úžasná snídaně či svačinka, kterou si můžete dopřát bez výčitek, MŇAM…

Ovesné vločky nasypeme do zapékací mísy, přidáme oloupaná, vydlabaná, nahrubo nastrouhaná jablka, pokrájené vypeckované švestky, najemno nastrouhaného Přírodního Šmakouna, namleté vlašské ořechy, posypeme skořicí a zalijeme ve vodní lázni rozpuštěným Alsanem, případně máslem. Vše společně zamícháme, uhladíme a navrch pokrájíme jablíčka na plátky, já si trošku hrála a vykrájela na ozdobu z jablíček srdíčka a následně jsem již jen před zapečením poprášila mletou skořicí.
Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 45 minut, prostě nechat rozpéct a zavonět a je to.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Zde se dá krásně experimentovat, dá se použít celá řada ochucených Šmakounů, já měla načatého přírodního Šmakouna, posledních 50g, samozřejmě si můžete přidat i více, já připravovala i pro syna, a jelikož jsme měli tento víkend Šmakouní hody, nechtěla jsem to přehánět. Pro bezvaječnou dietu, či vegany vynechte Šmakouna, alergici na ořechy vynechají vlašské ořechy. Vykrajovátko ve tvaru srdíčka zakoupíte v různých velikostech v prodejně Orion.

Počet porcí: 8

Čas přípravy: 60minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko

 

 

 

PŘÍRODNÍ ŠMAKOUN

Složení

vaječný bílek 95% , voda, přírodní aroma , jitrocelová vláknina, jedlá sůl
Alergen : vaječný bílek

 

Více na: https://www.smakoun.eu/produkty/smakoun-klasik/