Ingredience
- 1/2 střední očištěné, vydlabané cukety
- 1 banán
- 250ml kokosového mléka REAL-THAY 85% tetrapack viz. foto v poznámce, případně kokosové mléko v plechu
- 50g kakaového másla
- 1 proužek kvalitní hořké čokolády např. Vivani, Troubelice…
- vanilka
- 1 lžíce kakaového prášku
- pokud
- Na zdobení světlá rýžová čokoláda IChoc a Vivani čokoláda na vaření
*Pokud vadí kakaové máslo lze využit pro zpevnění krému 1/2 agarové tyčinky, pro přípravu lze využít jakékoliv rostlinné mléko,nejchutnější je však kokosové. Rovněž lze využít hrašku vanilka, množství a příprava viz obal. Nebo rovněž kokosový olej či chia semínka v kombinaci s kokosovým olejem. V neposlední řadě kukuřičný či tapioka škrob. Osobně se škrobům vyhýbám, používám je v nejnutnějších případech. Zde postačí 40g např. bio vanilkového pudinkového prášku Amylon. U dětí bych však volila právě agarové tyčinky či kakaové máslo.
Pro změnu chuti můžete použít kešu máslo, arašídové máslo či Ghítelu, vámi vybrané stačí zamíchat do připravené tmavé části.
Pokud máte rádi avokádo, tak jej klidně při přípravě použijte.
Příprava s agarem je velmi snadná, agarovou tyčinku namočíme do rostlinného mléka na 15-20 minut, pak přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povaříme 10-15 minut dokud se agar zcela nerozpustí, následně našleháme tyčovým mixérem, krém můžeme nechat vanilkový nebo obarvit kakaovým práškem, či ovocem, postačí pár kousků. Kakaové máslo lze koupit klasické s vůní po kakau a nebo zbavené vůně já kupuji kakaové máslo z Čokoládovny Troubelice.
Příprava
Měla jsem v plánu upéct nějaké to nedělní mlsání, jenže se zánětem průdušek se bojuje těžko a únava velmi silná. Takže jsem byla ráda, že jsem s vypětím sil uvařila a připravila tento rychlo dezert. Cuketa lze postě použít všude je neutrální, dokáže zahustit a rovněž nám přidá nemalý výživový benefit. V dezertu je k nepoznání a v kombinaci s banánem a vanilkou je skvělá, nikdo tam cuketu rozhodně čekat nebude, manžel vymlasknul s malým poháry jedna radost.
Příprava je velmi snadná, oloupeme cuketu, zbavíme ji semínek, nastrouháme najemnou. Nastrouhanou cuketu vložíme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem a začneme vařit. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo. Do hrnce, kde se nám vaří cuketa s rostlinným mlékem, přidáme na kolečka nakrájený banán, vanilku, minutku povaříme a odstavíme z plotny. Čas jsem až tak nehlídala, prostě cuketa musí být měkká, přibližně 10 minut. Vezmeme tyčovým mixér, do hrnce přilijeme rozpuštěné kakaové máslo a vše rozmixujeme. Vzniklý krém si rozdělíme na dvě poloviny, jednu obarvíme kakaovým práškem, přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Zda si dezert navíc dosladíte či ne nechám na každém, za mě byl přidaný banán a čokoláda dostačující.
Vezmeme poháry a na dno nalijeme světlou část, dáme na 15 minut do lednice a následně nalijeme tmavou část. Pokud pospícháte udělejte to opačně, tmavá část je díky přidané čokoládě pevnější.
Dezert můžeme ozdobit čerstvým ovocem nebo hoblinkami čokolády, dezert dáme do lednice vychladit.
Přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: 2 poháry
Čas přípravy: 20 minut
Kokosové mléko, které jsem použila, toto mléko je bez zahušťovadel a konzervantů, obsahuje 85% kokosové dužiny a zbytek vodu.
Složení čokolády a další alternativy njdete zde: http://navlnechuti.cz/29-2/
Kokosovym mlekem je myslene to v plechovce s pevnym podilem nebo klasicke ‚krabicove‘?
Recept vypada skvele, o nejdriv se do nej pustim, diky za nej 🙂
Mnou zde použité je tekuté, ale je jako smetana takže ani tuhým v plechu nic nepokazíte 🙂 vezměte takové, které vám chutná nejvíc, mně nejvíce chutnají vysokoprocentní což je právě to REAL-THAY a nebo 80%REAL z Německa a AROY-D. Ten REAL- THAY měl teď v nabídce velkoobchod Natural Jihlava takže, kde se dají pořídit jejich výrobky neměl by být problém objednat. Dezert drží moc hezky, půjde případně použít rovněž jako náplň do košíčků či tartaletek, dortíků.