Ingredience
- 50g Alsanu bio (náhražka másla-rostlinný tuk vhodný pro ABKM), případně místo alsanu lze použít Hraška máslo, které je velmi výživné
- 150g vařených bílých fazolek NAVY
- nať celeru dle chuti
- himalájská růžová sůl dle chuti
- řasa kombu-velikost poštovní známky (nemusí být-přidána z důvodu snížení nadýmavosti a vysokému obsahu živin)
Příprava
Jak jsem slíbila, tak plním, pokračujeme s fazolkami, tentokrát v pomazánce. Náš mlsáček se začíná zajímat o pečivo, které se snažím zařazovat co možná nejméně, ale ne vždy se zadaří a když už jsem měla fazolky vařené, pomazánka se přímo nabízela k experimentovaní. Musím říct, že mě mile překvapila, syn ji ujídal samotnou z mističky a přikusoval k ní domácí kváskový chléb. Pomazánka je velmi jemná, chuťově velmi příjemná a já si vymyslela při té příležitosti další dvě varianty, na které se můžete těšit co nevidět.
Nazvala jsem ji dětská z důvodu, že ji mohou bez obav konzumovat rovněž děti a také je to úžasný základ, který si můžeme dle vlastního jazýčku dochutit.
Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.
Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar můžeme použít na přípravu polévky.
Uvařené fazolky rozmixujeme dohladka společně s povoleným Alsanem, já použila tyčový mixér. Tentokrát jsem bohužel neměla čas na přípravu Hraška másla, které lze rovněž použít místo Alsanu. Vzniklou směs dochutíme posekanými listy naťového celeru a lehce dosolíme, namažeme na naše oblíbené pečivo, syn si ji vychutnal s domácím kváskovým chlebem.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 15 minut bez vaření fazolí.
Pokud by se vám zdála pomazánka příliš hustá, můžete ji případně naředit mandlovým mlékem nebo přidat vámi zvolený tuk.
Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.
Co máte proti máslu? Máslo je pro děti rozhodně vhodnější než palmový tuk. Nebo by se mohl použít samotný kokosový tuk
Hezký den, proti máslu nemám nic jen jej při alergii na mléčnou bilkovinu prostě alergici nesmí,často doporučuji bio Ghí, ale ani to u některých neprochází ač obsahuje již jen stopové množství bkm, kokosový tuk do pomazánky nebude emulgovat, ztvrdne a pomazánka bude tuhá o chuti nemluvě, pokud budu chtít použít fakt kvalitní nedeodorizovaný, navíc alsan bio je v bio kvalitě a palmový tuk zde není ztužený je velký rozdíl mezi ztuženým a neztuženým palmovým tukem, navíc alsan bio není čistý palmový tuk, ale směs olejů. Samozřejmě alternativ náhrady je více je to samozřejmě o možnostech a nikomu nic nenutím, každý si může použít co uzná za vhodné, já se zde chtěla přiblížit chuti másla což alsani bio umí.