Ingredience
Na rozkvašení
- 20g žitný celozrnný kvásek
- 166g špaldové mouky T 630 nebo polohrubé
- 83-100ml vody dle savosti mouky
Dále budeme potřebovat
- 3 lžíce Českého Ghíčka bio (přepuštěné máslo, mám vyzkoušeno i s Alsanem bio – rostlinná náhražka másla, ale prostě chuťově na Ghí nic nemá)
- 333g špaldové mouky ( já si míchám 150g špaldové hladké a 183g špaldové T 630)
- 10g himalájské růžové soli
- 10g třtinového cukru
- 166g vody
Příprava
Rohlíky z domácího kvásku peču už poměrně dlouho, do receptu se mi původně moc nechtělo, ale vzhledem k častým dotazům maminek, které pečivo podávám synovi při alergii na mléčnou bílkovinu, odpovídám, že si peču vlastní kváskové, nejčastěji chléb a když je čas také rohlíky. Samozřejmě jdou připravi i z droždí, ale ve chvili, kdy ochutnáte kváskové, nechcete jiné.
Už přesně nevím, kde jsem viděla původní video recept, bohužel se mi jej nepovedlo dohledat, ale i tak bych moc ráda poděkovala autorovi.
Pokud nemáte založený kvásek, můžete si založit vlastní, případně požádat někoho, kdo jej rád daruje, takových lidí je spousta, stačí se jen podívat na kváskovou mapu, kde naleznete dost možná právě někoho ve vašem okolí. Odkaz naleznete zde: kvásová mapa
V odkaze na kváskovou mapu také najdete spoustu základů, užitečných informací pro přípravu dalšího pečiva, jak případně kvásek vypěstovat a jak o něj pečovat.
A nyní k přípravě domácích rohlíků.
Ideálně večer si rozkvasíme kvásek, použijeme 20g žitného celozrnného kvasu z lednice, který smícháme se špaldovou moukou a vodou, promísíme a přikryjeme igelitovým sáčkem. Mně se nejvíce osvědčilo, připravovat rozkvas ve skleněných nádobách. Rozkvas bude potřebovat přibližně 12 hodin, vše je závislé na okolní teplotě.
Když máme rozkvas připravený, smícháme jej s ingrediencemi na těsto. Do rozkvasu přidáme 3 lžíce Ghí, mouku, sůl, cukr a vodu, důkladně propracujeme těsto, které necháme 3-4 hodin kynout. Čas je opět závislý na okolní teplotě.
Po nakynutí těsto prohněteme, rozdělíme na 80g dávky a vyválíme válečkem ovál, který postupným rolováním stočíme, připravené rohlíky klademe na pečící papír, které postříkáme rozprašovačem, přikryjeme igelitem a necháme opět 1-2 hodiny kynout. Nakynuté rohlíky postříkáme opět rozprašovačem, přidáme hrubozrnnou sůl, případně semínka, mák a dáme do rozehřáté trouby na 230°C, pečeme horkovzduchem přibližně 10 minut dozlatova. Po upečení klademe na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka
Počet porcí: 10 rohlíků
Čas přípravy: více jak 90 minut bez rozkvašování
Čas přípravy: kváskové pečivo chce svůj čas, nelze uspěchat, počítejte raději s 6 hodinami. Kvásku i samotnému kynutí lze pomoci například přiložením k topení či na místo, kde máme tepleji.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.
Dobry den, dostala jsem na Vase stranky odkaz. Snazim se nalezt recept na pecivo pro moji alergickou dceru. Alergie na vejce, lepek a BKM . Umim jen precliky a to jen z
namichane kupovane mouky. Rohlik, kolace, to fakt nedavam. U Vas jsem nasla na kolace, rohliky snad ani nejdou udelat. Jesre se zeptam na recepty s bonduell cizrnou. To je myslena ta z plechovky a umixovana? Neni sladka?Diky za ochotu poradit, Bozena
Hezký den, cizrnu od Bonduelle v plechu ve slaném nálevu, propláchnout, rozmixovat, případně uvařit klasickou. Na pečivo doporučuji FB skupinku bezlepkové recepty tam už je pečivo v souborech vychytané a myslím, že vše splňuje, pečivo je dobré péct se zapařením, dát plech na dno trouby, nahřát a po vložení pečiva troubu zapařit – chrstnout na rozpálený plech vodu, případně péct s vodou (nedochází tak k vysušování těsta). Pár pokusů jsem dělala s jednodruhovými druhy mouky a nebyla jsem spokojená, tam už to mají vážně vymazlené.
Dobrý den..pekla jsem vase rohlíčky (housky), ale byly hrozne tuhe..vubec ne vzdusne a mekke 🙁 kde jsem mohla udelat chybu? Je pravda, ze jsem misto ghicka dala sadlo..mohlo by to byt ono? Nebo jsou spaldove tuhe? Dekuji.
Jsou hutné, ale ne tuhé určitě ne. Těžko říct co udělá 100% tuk nemám vyzkoušeno, bude třeba upravit poměr surovin sádla o něco méně a tam bych asi namíchala plohrubou špaldovou.
Dobrý den Jitko, je správně uvedeno množství tekutiny na rozkvas? A čas a stupně pečení?
Děkuji za odpověď, Monika.
Hezký den, ano poměr na rozkvas jsem zkoušela několikrát, ale můžete uzpůsobit dle savosti mouky, co mouka to trošku jiná savost, většinou u chleba je kolik mouky na rozkvas tolik vody, ale tam bývá žitná mouka. Pečení určitě uzpůsobte dle zvyklosti a pečení trouby, já ji neměla rozehřátou, takže pokud bude rozehřátá stačí nižší stupeň pečení 8-10 min cca 180 – 200°C