Domácí kváskové špaldové rohlíčky s Českým Ghíčkem

 

 Ingredience

Na rozkvašení

  • 20g žitný celozrnný kvásek
  • 166g špaldové mouky T 630 nebo polohrubé
  • 83-100ml vody dle savosti mouky

Dále budeme potřebovat

  • 3 lžíce Českého Ghíčka bio (přepuštěné máslo, mám vyzkoušeno i s Alsanem bio – rostlinná náhražka másla, ale prostě chuťově na Ghí nic nemá)
  • 333g špaldové mouky ( já si míchám 150g špaldové hladké a 183g špaldové T 630)
  • 10g himalájské růžové soli
  • 10g třtinového cukru
  • 166g vody

Příprava

 

Rohlíky z domácího kvásku peču už poměrně dlouho, do receptu se mi původně moc nechtělo, ale vzhledem k častým dotazům maminek, které pečivo podávám synovi při alergii na mléčnou bílkovinu, odpovídám, že si peču vlastní kváskové, nejčastěji chléb a když je čas také rohlíky. Samozřejmě jdou připravi i z droždí, ale ve chvili, kdy ochutnáte kváskové, nechcete jiné.

Už přesně nevím, kde jsem viděla původní video recept, bohužel se mi jej nepovedlo dohledat, ale i tak bych moc ráda poděkovala autorovi.

Pokud nemáte založený kvásek, můžete si založit vlastní, případně požádat někoho, kdo jej rád daruje, takových lidí je spousta, stačí se jen podívat na kváskovou mapu, kde naleznete dost možná právě někoho ve vašem okolí. Odkaz naleznete zde: kvásová mapa

V odkaze na kváskovou mapu také najdete spoustu základů, užitečných informací pro přípravu dalšího pečiva, jak případně kvásek vypěstovat a jak o něj pečovat.

A nyní k přípravě domácích rohlíků.

Ideálně večer si rozkvasíme kvásek, použijeme 20g žitného celozrnného kvasu z lednice, který smícháme se špaldovou moukou a vodou, promísíme a přikryjeme igelitovým sáčkem. Mně se nejvíce osvědčilo, připravovat rozkvas ve skleněných nádobách. Rozkvas bude potřebovat přibližně 12 hodin, vše je závislé na okolní teplotě.

Když máme rozkvas připravený, smícháme jej s ingrediencemi na těsto. Do rozkvasu přidáme 3 lžíce Ghí, mouku, sůl, cukr a vodu, důkladně propracujeme těsto, které necháme 3-4 hodin kynout. Čas je opět závislý na okolní teplotě.

Po nakynutí těsto prohněteme, rozdělíme na 80g dávky a vyválíme válečkem ovál, který postupným rolováním stočíme, připravené rohlíky klademe na pečící papír, které postříkáme rozprašovačem, přikryjeme igelitem a necháme opět 1-2 hodiny kynout. Nakynuté rohlíky postříkáme opět rozprašovačem, přidáme hrubozrnnou sůl, případně semínka, mák a dáme do rozehřáté trouby na 230°C, pečeme horkovzduchem přibližně 10 minut dozlatova. Po upečení klademe na mřížku a necháme vychladnout.

 Co se týče kvásku, tak jej mám v lednici vždy víc, na přípravu rozkvasu na chléb si ponechávám v lednici 1 polévkovou lžíci, pokud plánuji rohlíky, tak o něco víc, tudíž je dobré s tím počítat, aby vám zůstal na příště, nezapomínejte si jej dát stranou. Pokud jedenkrát v týdnu nepečete, nezapomeńte jej přikrmit žitnou moukou a troškou vody.
A co k nim? S tím si myslím hravě poradíte, my je milujeme s pomazánkami a strašně moc nám chutnají s Ghítelou, která je prostě senzační. Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky, kterou si rychle zamilujete je prostě mňam. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Poznámka

Počet porcí: 10 rohlíků

Čas přípravy: více jak 90 minut bez rozkvašování

Čas přípravy: kváskové pečivo chce svůj čas, nelze uspěchat, počítejte raději s 6 hodinami. Kvásku i samotnému kynutí lze pomoci například přiložením k topení či na místo, kde máme tepleji.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1120739b