Ingredience
- 500g mouky špaldové celoznné/špaldové hladké
- 1 kelímek bílého jogurtu Holandie (při ABKM lze vynechat, přidejte Alsan bio nebo České Ghíčko 1 lžíci)
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžíce oleje
- 1/2 balíčku bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 kostky droždí
- 1/4 litru mandlového mléka
- olej čí sádlo na opečení
Na langoše
- směs kečupu a česneku dle chuti
- sýr gouda na posypání (Při ABKM rostlinný sýr Veganline, violife)
Příprava
S koncem léta je v okolní vesnici pouť, kde se prodávají různé dobroty a jednou z dobrot jsou právě Langoše. Jenže to má jeden háček většinou plavou v oleji, takže pak večer úpím je mi těžko a zle. To se vám po těchto rozhodně nestane, pokud nejste žlučníkáři a nedržíte dietu.
Tento recept mam od naší rodinné známé Ivanky Kočkové, která se o něj semnou podělila. Já jsem si vyměnila druh mouky a mléka.
V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí.
Prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, jogurt, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.
Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové.
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme.
Rozděláme si kečup s česnekem, potřeme a konzumujeme.
Zbytek těsta dáme do lednice do nějakého boxu, pořád zvětšuje objem. Lze péct i v troubě. Použití na sladko na slano. Lze využít i jako podklad na pizzu.
Poznámka
Langoše můžete připravovat případně i v troubě, nechám to na vás, výborně jsou všechny varianty.
Počet porcí:12
Čas přípravy: 90 minut