Dýňovo-ořechový koláč s hruškami, skořicí, s mandlovým tvarohem a meruňkami

Ingredience

Korpus

  • 184g dýně hokaido
  • 200g jablek
  • 50g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice
  • 90g kokosového cukru
  • 40g řepkového oleje
  • 210g špaldové mouky T630, případně pšeničné mouky celozrnné jemně mleté (tato mouka není vhodná pro bezlepkovou dietu, využijte odkaz na bezlepkový recept)
  • olej na vytření formy, mouka na vysypání formy

 

Mandlový tvaroh

  • 150g loupaných mandlí
  • 3 meruňky (lze použít i mražené)
  • 50g javorového sirupu
  • 100ml mandlového mléka Provamel
  • 1/2 lžičky skořice

(pokud nemáte meruňky a nemáte problémy s konzumací bílku, přidejte si do mandlového tvarohu najemno nastrouhaného meruňkového Šmakouna)

Zdobení

  • 2-3 hrušky
  • skořice dle potřeby

Verzi bez lepku naleznete zde  jedná se sice o dort, ale těsto je totožné, stačí si jen přidat do krému meruňky (případně můžete ponechat krém v tomto receptu jen jej tolik neředit a přidat kokosový olej) a ozdobit hruškami, pokud máte rádí hrušky rozpečené, doporučuji je nakrájet na měsíčky, naskládat na pečící papír, posypat skořicí, krátce prohřát v troubě a pak již jen přesunout opatrně na koláč.

p1160842

Příprava

Tento koláč není žádnou novinkou, hraji si s touto variací těsta už nějakou chvíli. Tento koláč je v mokré verzi, pokud chcete suchou verzi, bude zapotřebí korpus upéct samostatně, upečený korpus necháme vychladnout, připraveným mandlovým tvarohem koláč potřeme a ozdobíme pokrájenými plátky hrušek, které posypeme skořicí, případně je můžeme krátce rozpéct na pečícím papíru se skořicí a opatrně přesunout, kdo je mlsoun, může si přidat na vrch ještě vlašské ořechy. Pokud budete péct korpus samostatně, bude zapotřebí mandlový krém tolik neředit, pokud možno co nejméně, aby hezky držel, případně přidat kokosový olej a dát zachladit před potíráním do lednice. Při potírání krémem a zdobení, ponechte koláč uplý ve formě a dejte následně vychladit. Koláč zdobíme zásadně vychladlý.

 

Pekla jsem několik verzí tohoto koláče, tento nám chutná nejvíc, mému švagrovi zase chutnala verze úplně mokrého koláče, který se peče se vším najednou, ale tato variace mne neoslovila, takže každý dle svého gusta. Dýně a jablka zajišťují vláčnost těsta, rovněž korpus namočí, tudíž pokud chcete méně mokrý korpus uberte dýně, případně ji vynechte, pokud by se vám zdálo těsto málo řídké, nařeďte vodou.

A jak na něj?

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, jablka oloupeme a rovněž nastoruháme. Směs dýně a jablka rozmixujeme tyčovým mixérem, přdáme skořici, na prach rozemleté vlašské ořechy, kokosový cukr, řepkový olej, zamícháme. Přisypeme mouku, důkladně zamícháme vařečkou, nelekejte se, těsto je konzistencí hutné.

 

Dortovou formu vytřeme olejem, vysypeme moukou, připravené těsto přendáme, rozetřeme pomocí lžíce. Připravíme si mandlový tvaroh. Mandle rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru s meruňkami, skořicí, javorovým sirupem, dle konzistence přiléváme mandlové mléko, mandlový tvaroh nesmí téct.Takto připravený mandlový tvaroh navrstvíme na těsto ve formě. Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme 45-50 minut. Před koncem pečení si pokrájíme hrušky na měsíčky. Otevřeme troubu, nandáme hrušky na mandlový tvaroh, posypeme skořicí, dáme na pár minut prohřát. Já si ještě trošku pohrála. Když jsem koláč vyndala z trouby nandala jsem na něj vykrojená srdíčka z hrušky.

Koláč necháme vychladnout, přeji krásný podzim.

 

Poznámka

Pokud máte meruňky pouze mražené, povařte je a odvařte co nejvíce vody, případně lze přidat domácí meruňkovou marmeládu.

Počet porcí: koláč o průměru 21cm

Čas přípravy: 1 hodina 15 minut

 

p1160957