Ingredience
- 80g Alsanu bio (náhražka másla, lze připravit i Hraška máslo, které je velmi chutné a výživné: Hraškové máslo s Českým Ghíčkem)
- 150g vařených bílých fazolek NAVY
- nať celeru dle chuti
- himalájská růžová sůl dle chuti
- řasa kombu-velikost poštovní známky-obsahuje cenné živiny, bohatá na minerály a vitamíny, zejména jód a vápník a mnohé další.
- 50g přírodního Šmakouna
- 50g mletých vlašských ořechů dle chuti
Příprava
Fazole Navy mě velmi chuťově zaujaly svojí jemnou chutí. Když jsem připravovala první pomazánku, která byla pouze z řapíkatého celeru a fazolek, blesklo mi hlavou, že by byla úžasná s vlašskými ořechy a šmakounem, neváhala jsem a pomazánku jsem šla hned vyzkoušet. Musela jsem se nejdřív zbavit našeho malého šmakounka, který nehodlal první pomazánku opustit, dostal nandáno do mističky a šel s tatínkem z povzdálí pozorovat mé konání, poté si přiběhl pro ochutnávku nově vzniklé pomazánky a původní plánovaná večeře dostala košem. Vznikla velmi příjemná pomazánka s lehkou tvarohovo-ořechovou chutí.
Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.
Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar můžeme použít na přípravu polévky.
Uvařené fazolky rozmixujeme do hladka společně s povoleným Alsanem, přírodním šmakounem a rozemletými vlašskými ořechy. Já použila na mixování tyčový mixér. Vzniklou směs dochutíme posekanými listy naťového celeru a dle chuti dosolíme, namažeme na naše oblíbené pečivo, my jsme si vychutnali s domácím kváskovým chlebem.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 15 minut bez vaření fazolí
Složení Alsanu bio: neztužený palmový tuk, slunečnicový olej, sojový lecitin, voda, mrkvová šťáva, citronová šťáva.
Pokud by se vám zdála pomazánka příliš hustá, můžete ji případně naředit mandlovým mlékem nebo přidat vámi zvolený tuk. Vzhledem k tomu, že jsem připravovala pomazánku i pro syna, ořechy jsem raději rozemlela, pokud si rádi do oříšku v pomazánce kousnete, klidně si je jen posekejte. Každý máme jiné chutě, doporučuji přidávat namleté vlašské ořech i šmakouna postupně případně si přidat či ubrat a dochutit si pomazánku dle vlastní chuti. 50g šmakouna je minimum, můžete přidat i více.
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/