Harlekýn (rovněž bezlepek a vegan verze)

Ingredience

korpus

  • 350g špaldové mouky hladké T630, případně polohrubé (pro bezlepkovou variantu stačí nahradit pohankovou a rýžovou moukou, namíchat půl na půl a dát o 40g méně, případně použít mouku Doves farm, bezlepkovou mouku pouze vmíchat)
  • 80g másla, alsanu bio, Ghí
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce medu (nemusí být)
  • 150g panely či jiného sladidla
  • 50g kakaového prášku
  • 1/2 hrnku vody (mám hrnek o objemu 250ml)

krém

  • 2 plechovky kokosového mléka (400ml má objem jedna plechovka, nejvíce nám chutná kokosové mléko od REAL, ale zde jde použít jakékoliv, ideálně 80%)
  • cukr dle chuti
  • 5 lžic kakaového prášku
  • 200g kvalitní hořké čokolády (lze použít případně i vegan bílou čokoládu)
  • 250g másla či alsanu bio

Zdobení

  • nastrouhaná hořká čokoláda
  • vegan smetana ke šlehání Schlag fix – totožná chuť jako klasická smetana ke šlehání

Vegan alternativa korpusu

  • 160g špaldové celozrnné mouky Natural Jihlava
  • 150g špaldové mouky hladké Bio Harmonie
  • 30g kakaového prášku Troubelice
  • špetka soli
  • jedlá soda na špičku kávové lžičky
  • 100g kokosového oleje zbaveného vůně
  • 1 prášek do pečiva 17g
  • 114g panely či jiného sladidla
  • na špičku kávové lžičky jablečného octa
  • 411ml rostlinného mléka (já dala rýžovo-kokosové Provamel, lze i jiné rostlinné mléko, mléka plus mínus 400-411ml já měla na váze a přilévala jsem do ideální konzistence)

postup zde: http://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/

Příprava

 

Opět nastal okamžik oslavy, tentokrát jsme slavili hned několik jmenin naráz, a tak se dortík hodil. Zároveň to byl trénink na synův dort k narozeninám, který již v hlavě tak nějak mám jen se stále nemohu rozhodnout zda čokoládový či ořechový, tak uvidíme. Každopádně toto je mazlík a krém…. tak ten je naprosto božský, jen já jsem si mohla krému maximálně líznout protože nyní při protikvasinkové dietě mám smůlu, ale můj čas přijde 😀

Harlekýn je můj největší oblíbenec, a tak konečně dozrál čas i na něj. Vznikl nový a naprosto jednoduchý postup přípravy krému.

 

Příprava korpusu je velmi snadná,oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh se špetkou soli. V nádobě utřeme společně tuk s cukrem, následně přidáme žloutky, lžíci medu (nemusí být, ale dodá korpusu vláčnost a nadýchanost), postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím a kakaovým práškem střídavě s vlažnou vodou. Příliš nešleháme, špaldová mouka má křehký lepek, nejlépe jen vmícháme s pomocí metly, nakonec vmícháme našlehané bílky.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, necháme vychladnout do druhého dne.

 

Během pečení si připravíme velmi jednoduchý krém, otevřeme si kokosová mléka, přendáme tuhý podíl do hrnce a tekutý přilijeme, přidáme cukr a kakaový prášek. Za stálého míchání svaříme kokosovém mléko s cukrem a kakaovým práškem. Po krátkém povaření odstavíme z plotny a do horké směsi přidáme nalámanou čokoládu, za stálého míchání rozpustíme, přidáme pokrájený tuk, který za stálého míchání postupně rozpustíme.

Krém necháme vychladnout jen občas zamícháme, vychladlý krém dáme do lednice. Druhý den již pouze krém našleháme.

 

Druhý den korpus prořízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme odkrojeným korpusem a zbylým krémem celý dort potřeme, následně již jen nazdobíme s pomocí zdobícího sáčku a špičky. S tímto krémem se zdobí nádherně, pokud byste chtěli světlý i tmavý, tak stačí vynechat při přípravě krému kakaový prášek a místo čokolády na vaření dát vegan bílou čokoládu.

Nazdobený dort doplníme zdobením ze šlehačky Schlagfix, prodávají dvě varianty, sladkou a bez doslazení, kterou si můžete dochutit sami, stačí ji jen našlehat a dát chvíli do lednice, příště do ni zkusím přidat trošku kokosového oleje zda se spojí a byla by při zdobení pevnější, ale jinak je výborná a nemá konkurenci, chutí  totožná s klasickou smetanou.

 

No a nyní již jen dáme dort vychladit do lednice.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: šířka formy 25cm, výška 5cm, výška dortu po naplnění 9cm

Čas přípravy: 3 hodiny

 

20140403-vegan-cream-schlagfix-schlagcreme-1-packs

Vynikající smetana ke šlehání – nyní v neslazené verzi – modrá a červená slazená. Tuto jedinečnou rostlinnou smetanu lze nejen nádherně ušlehat, ale navíc chutná sladce a lahodně i přesto, že je neslazená a téměř bez cukru. Její neuvěřitelně dlouhotrvající stabilita je ideální pro zdobení všech typů pokrmů a to jak v sladkých, tak ve slaných receptech. Perfektní je nejen pro běžné spotřebitele, ale především do profesionálních kuchyní a restaurací. Nyní v praktickém 200 ml tetrapak balení. POZOR! Použijte univerzální smetanu ke šlehání, stejně jako tradiční smetanu nebo jako lahodnou zmrzlinu. Schlagfix smetanu ke šlehání můžete nechat zmrznout v v kelímku a poté si ji vychutnat jako zmrzlinu nebo sorbet. Sami vidíte, jak snadno lze připravit velmi chutnou, zdravou a kaloricky přívětivou veganskou zmrzlinu. Po rozmrazení ji samozřejmě lze použít jako klasickou smetanu ke šlehání. Tento produkt je stabilní vůči mrazu. Nejlepšího a nejstabilnějšího výsledku šlehání můžete dosáhnout při střední rychlosti šlehání a teplotě smetany mezi 5 – 8 °C, proto doporučujeme uložit univerzální smetanu ke šlehání do ledničky několik hodin před použitím. Standardně může být výrobek skladován při pokojové teplotě. Složení: Voda, rostlinný tuk (15%), maltodextrin, glukózový sirup, stabilizátory: Škrob, polysorbát 60 (E435), citrát sodný (E331), hydroxypropylmethylcelulóza (E464), celulóza (E460), karboxymethyl celulóza (E466), fosforečnan sodný (E339), emulgátory: Stearoylaktylát sodný (E481), mono-a diglyceridy mastných kyselin (E471) estery polyglycerolu (E475), sůl, aroma. Více o emulgátorech a kde koupit na: http://www.veganfoods.cz/