Hovězí na cibulce s červenou řepou, mrkví, petrželí, batátem, jablíčkem s pohankou

Ingredience

  • tuk
  • 200g hovězího zadního masa – ořech
  • 1 petržel
  • 1 červená řepa
  • 1/2 batátu
  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • 1 velká cibule
  • majoránka dle chuti
  • maďarská lahůdková paprika Grešík
  • sůl dle chuti
  • voda dle potřeby

 

Příprava

Synovi se snažím všechny druhy masa střídat a dnes došlo na hovězí. V zásobě jsem měla červenou řepu a chtěla jsem jí do něčeho propašovat. Její výraznou chuť bylo třeba zamaskovat a na to se skvěle hodí batát, petržel a mrkvička, majoránka dodala příjemnou chuť a vůni a jablíčko celou směs dosladilo prostě dobrůtka.

Na tuku si orestujeme maso, přidáme k masu pokrájenou cibuli a dál restujeme, osolíme, přidáme červenou papriku, zalijeme vodou a vaříme. Když je maso měkčí přidáme najemno nastrouhanou červenou řepu a po 15-20 minutách na malé kostičky nakrájený batát s mrkví a petrželkou. Když je maso a zelenina měkká přidíme majoránku, nastrouhané jablíčko, krátce povaříme a případně dosolíme. Pokud si chceme přípravu zrychlit, vaříme maso s cibulí v tlakovém hrnci.

Podáváme s libovolnou přílohou – rýže, kuskus…já zvolila pohanku, kterou jsme propláchla, zalila horkou vodou a 3 minuty povařila, přiklopila a nechala vsáknout přebytečnou vodu.

Poznámka

Počet porcí: 3 dětské

Čas přípravy: 60 minut

Některé děti s ABKM netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit.