Ingredience
- 83g vanilkové hrašky
- 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
- 750ml mandlového mléka Provamel
- agáve sirup dle chuti
- 5-6 hrstí mražených borůvek
- 2 hrušky
Příprava
Zásoby borůvek z mrazáku bylo zapotřebí zredukovat a vanilková hraška se na mě smála ze spíže a neustále mě láká z ní něco vymýšlet. Prostě má své kouzlo a v kombinaci s ovocem je dokonalá.
Do hrnce si nalijeme rostlinné mléko a promícháme jej s vanilkovou hraškou (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření). Důkladně promícháme hrašku vanilka s mandlovým mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou minimálně 20 minut. Mezitím si nastrouháme hrušky a smícháme s povolenými borůvkami. Před koncem varu přidáme sirup a vanilku. Nalijeme do pohárů, necháme chvíli zchladnout a pak krém přelijeme borůvkovo-hruškovým přelivem.
Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte navíc rostlinné mléko, dezert chladnutím tuhne a má rosolovitou konzistenci. Při vaření nezapomínejte míchat, může dojít k přichycení směsi. Malým dětem nemusíte použit sladidlo vůbec, stačí nastrouhat jablíčko nebo hrušku a přidat jí do uvařené směsi.
Poznámka
Lze využít rovněž jako krém na dort, nesmí se jen tolik ředit.
Počet porcí: 5
Čas přípravy: 30 minut
Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.
Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).
Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska