Hraškový dezert s vanilkou a borůvkovým županem

 

 Ingredience

  • 83g vanilkové hrašky
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 750ml mandlového mléka Provamel
  • agáve sirup dle chuti
  • 5-6 hrstí mražených borůvek
  • 2 hrušky

 

Příprava

Zásoby borůvek z mrazáku bylo zapotřebí zredukovat a vanilková hraška se na mě smála ze spíže a neustále mě láká z ní něco vymýšlet. Prostě má své kouzlo a v kombinaci s ovocem je dokonalá.

Do hrnce si nalijeme rostlinné mléko a promícháme jej s vanilkovou hraškou (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření). Důkladně promícháme hrašku vanilka s mandlovým mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou minimálně 20 minut. Mezitím si nastrouháme hrušky a smícháme s povolenými borůvkami. Před koncem varu přidáme sirup a vanilku. Nalijeme do pohárů, necháme chvíli zchladnout a pak krém přelijeme borůvkovo-hruškovým přelivem.

Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte navíc rostlinné mléko, dezert chladnutím tuhne a má rosolovitou konzistenci. Při vaření nezapomínejte míchat, může dojít k přichycení směsi. Malým dětem nemusíte použit sladidlo vůbec, stačí nastrouhat jablíčko nebo hrušku a přidat jí do uvařené směsi.

 

Poznámka

Lze využít rovněž jako krém na dort, nesmí se jen tolik ředit.

Počet porcí: 5

Čas přípravy: 30 minut

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hrašku Vanilka použijeme do koláčů a moučníků z kynutého těsta, těsta kypřeného práškem do pečiva. Vynikající jsou palačinky, kde vajíčka nahradíme Hraškou Vanilka. Při zapékání sladkých nákypů a žemlovky si z Hrašky Vanilka uvaříme bešamelovou omáčku, která nákyp spojí, aniž bychom použili vajíčka.

Složení: Hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), vanilka, směs koření.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska