Ingredience
- 120g kešu ořechů, nesolených, nepražených
- 20g kakaového másla, používám Troubelice
- 1 kokosové mléko v plechu REAL 80%
- javorový sirup dle chuti
- kakaový prášek Troubelice, dle chuti, nešetřila jsem přibližně 10-12 lžic (samozřejmě lze použít rovněž karob, jen upozornění pro alergiky, karob je příbuzný soje, tudíž může nastat u alergiků na soju rovněž alergická reakce)
- vanilka z vanilkového lusku, případně vanilka v mlýnku
- Vivani strouhaná čokoláda na ozdobení, či jinou kvalitní čokoládu či ovoce
Příprava
Tento dezert, či pohár patří mezi naše nejoblíbenější, kakaové máslo má neobyčejnou chuť a toto spojení je prostě senzační. Lze kombinovat různé chutě, úžasné spojení je rovněž s čokoládou na vaření, kdy vmícháme do vzniklého krému navíc rozpuštěnou vychladlou čokoládu na vaření a to už je vážně hříšný krém, ale naprosto famózní. Samozřejmě lze nakombinovat například s mandlemi, pojení s arašídovou pastou zatím nemám vyzkoušeno, ale s banánem, avokádem či vlašskými ořechy není problém. Tento dezert nalezne využití rovněž jako krém na zdobení, či náplň do dortů je naprosto univerzální.
Kombinací a variací lze celá řada:
- banán, kakaový prášek, vanilka
- banán, avokádo, kakaový prášek, případně kombinace s vlašskými ořechy, tahiny, arašídovým máslem
- banán, vanilka, kokosové mléko, javorový sirup či jiné sladidlo, malým dětem netřeba sladit, pokud navíc máte banány zmrzlé jsou ještě sladší (když nakoupím velkou zásobu banánů a nestihneme je sníst, tak je dám do mrazáku, následně vyndám, nechám krátce povolit, oloupu a používám jako základ do pohárů, konzistence je úžasně krémová)
- banán, vanilka, rostlinné mléko, kakaové máslo či kokosový olej, lze zakoupit rovněž dezodorizovaný- tedy zbavený aroma pokud nechcete vždy cítit kokosové aroma
- pokud chcete pouze světlý krém postačí kokos, mandle,či kešu ořechy, které předem namočíme, následně vodu slijeme a našleháme buď s kokosovým mlékem v plechu nebo rostlinným mlékem, přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo, přidáme vanilku, sladidlo či kombinujeme s banánem
A nyní k přípravě mnou připraveného dezertu. Kešu ořechy namočíme do vyšší nádoby, já máčela 6 hodin pouze ve vodě, kterou následně vylijeme. Scezené ořechy dáme do vyšší nádoby či mixéru, přidáme kokosové mléko v plechu bez tekutého podílu (ten si ponecháme na případné naředění požadované finální konzistence), vše rozmixujeme, já mixovala s pomocí tyčového mixéru a vznikl krásný hladký krém, vmícháme libovolné sladidlo, přidáme vanilku z vanilkového lusku či mlýnku a rozpuštěné, vychladlé kakaové máslo, zamícháme. Rozdělíme si krém a obarvíme část kakaovým práškem.
A nyní již jen stačí libovolně namíchat do pohárů, ozdobit strouhanou čokoládou a nebo ovocem.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 20 minut bez máčení ořechů
Mnou používané kokosvé mléko – pouze 80% dužiny a vody, žádné přidané látky – lze sehnat přes FB skupinku: zboží nejen pro děti – dovoz z Německa – https://www.facebook.com/groups/248112661962807/?fref=ts
Jinak dostupné v Německu, ale i některých e-shopech již v Čr.
Dobry den, je mozne pouzit aj tuhu cast z domaceho kokosoveho mlieka (rozmixovany suseny kokos a voda)? Alebo tieto konzervovane obsahuju este nieco naviac?dakujem
Určitě půjde použít jen tam bude chybět ta tuhnoucí část, která je v kokosmus, takže tam bych dala tak 1-2 lžíce kokosového oleje, mixovat kokos nemusíte. Vzala bych namočený kokos, vymačkala jej, přidala tuhou část z kokosového mléka a kokosový olej, vše zamíchala, dala chvíli do lednice pro lepší práci a tvoření tyčinek, pak vyndala směs z lednice, vytvarovala a máčela 🙂