Krémová žampionová polévka

Ingredience

  • Bio České Ghíčko dle potřeby – přepuštěné máslo, případně jiný tuk
  • 8-12 malých žampionů
  • 3 střední cibule
  • 2 malé brambory
  • mletý kmín dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • 1 menší petržel
  • 40g celeru
  • 1 malá cuketa – nemusí být, mám ještě přebytky, které jsou nutné zužitkovat
  • 600-800ml vody, dle požadované konzistence
  • 250ml mandlového mléka – domácího nebo mandlový nápoj dm je čistý bez konzervantů

Příprava

 

Manžel mi dovezl krásné čerstvé žampiony a já si lámala hlavu co z nich vymyslím. Původně jsem myslela nějakou omáčku, ale řekla jsem si, že chuťová změna polévky bude vítána. Dnes jsme se chystali vyrazit s dětmi bobovat, potřebovala jsem nějakou rychlovku a tato polévka je vážně raz dva. Když jsme se vrátili domů zbaštili jsme plné talíře a odpadli do pelechu. Určitě ji zařadím pravidelně je velmi jemná a příjmně krémová.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibulku, následně přidáme pokrájený celer, petržel, očištěné, pokrájené žampiony, kmín, sůl, prohřejeme za stálého míchání a nakonec zalijeme vodou, přidáme brambory. Necháme vařit a připravíme si cuketu, kterou přidáme až budou brambory měkčí, společně s mandlovým mlékem, vaříme do změknutí zeleniny, následně rozmixujeme.

Poznámka

Čas přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

 

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.