Ingredience
- České Ghíčko dle potřeby
- 100g kuřecích prsních řízků
- 4 mrkve
- 50g celeru
- 1 petržel
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- petržel na ozdobení
- 2 litry vody
- 50g jáhle
- himalájská sůl dle chuti
Příprava
Musím říct, že zeleninu nakupuji nejraději z Makra nebo z Billy. Když jsme jeli vybrat synovci dárky k narozeninám, zavítali jsme do Tesca. V oddělení ovoce a zeleniny mi spadla brada. To nebylo Tesco, na které jsem byla zvyklá. Nikde oschlá zelenina, vše krásně upravené a čerstvé. Začala jsem plnit nákupní košík a musím doopravdy říct, že jsem byla nadmíru spokojená. Nakoupila jsem čerstvou kořenovou zeleninu, cibulovou, listovou a účet byl tučný, ale tu krásu jsem tam nemohla nechat.
Na Českém Ghíčku si zatáhneme kuřecí maso, přidáme pokrájenou zeleninu, promícháme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření. Vaříme do změknutí zeleniny a masa. Vyndáme bobkový list a nové koření. Maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme.
Během vaření zeleniny s masem si připravíme jáhly. Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou. Dáme vařit s dvojnásobným množstvím vody na15-20 minut. Přiklopíme, necháme vsáknout přebytečnou vodu.
Nalijeme si omáčku, z jáhel uděláme kuličky a přidáme maso, ozdobíme petrželkou.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 45 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/