Ingredience
korpus
- 350g rýžové mouky polohrubé
- 150g pohankové mouky hladké
- 60g tapioka škrobu Adveni
- 65g vanilkové hrašky (náhražka vajec)
- 20g čerstvého droždí
- 420ml mandlového mléka Provamel
- 60g Alsanu Bio (náhražka za máslo)
- 50g třtinového cukru
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- špetka soli
- pohankové mouka hladká na podsypání těsta dle potřeby
- Alsan bio (náhražka másla na pomazání)
náplň
- 5-6 jablek
- skořice dle potřeby
- 2-3 hrsti strouhaného kokosu
- 2 hrsti nesířených rozinek
- 2-3 hrsti mletých mletých mandlí
- Bioláda zahrada – výběrový džem na potření korpusu
drobenka
- Alsanu bio dle potřeby (náhražka za máslo)
- pohanková mouka hladká dle potřeby
- třtinový cukr dle potřeby
na ozdobení
- rozinky dle potřeby
- mandle dle potřeby
Příprava
Už delší dobu jsem se chystala na jablečný závin a jelikož si ráda hraji s bezlepkovým těstem, chtěla jsem si jej vyzkoušet. Když jsem měla těsto připravené, vzpomněla jsem si na úplně novou formu na koláč z Lidlu, a tak jsem ji musela hned vyzkoušet, těsta bylo dostatek a vznikl i plánovaný závin. A musím říct, že se mi ty moje pokusy docela daří. Koláč neměl chybu a byl náležitě oceněn nejmenším strávníčkem jako mňam. Tatínek si liboval rovněž u závinu, jen příště mu tam mám přidat víc jablek. No dobrá tatínku já se příště polepším.
Nejprve si připravíme těsto. Na pracovní plochu, ideálně na nepřilnavou podložku nasypeme odváženou rýžovou polohrubou a pohankovou mouku, tapioka škrob, díky kterému se nám bude s těstem lépe pracovat. V rendlíku si ohřejeme mandlové mléko, tak aby bylo vlažné, přidáme do něj nadrolené droždí, vanilkovou hrašku a třtinový cukr, promícháme a necháme přibližně 3 minuty stát.
Mezitím si omyjeme citron, ze kterého si najemno nastrouháme citronovou kůru.
Z mouky a tapioka škrobu vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs rostlinného mléka, vanilkové hrašky, cukru, droždí, přidáme povolený Alsan, nastrouhanou kůru z citronu a vypracujeme si nelepivé těsto, které přendáme do misky, přiklopíme utěrkou a necháme 20-30 minut kynout, záleží na okolní teplotě, těsto nenakyne tolik jako těsto, které obsahuje lepek.
Když nám těsto pěkně kyne, máme čas na přípravu náplně. Oloupeme a nastrouháme jablka, já si je nastrouhala nahrubo, přidáme skořici, pomleté mandle, rozinky a strouhaný kokos, kterého jsem dala přibližně 3 hrsti, aby nedošlo k rozmočení těsta, ale i zároveň k ovonění.
Mandle můžeme použít i i celé, já si je namlela z důvodu, že koláč byl připravován i pro syna a měla jsem obavu, aby je nevdechl.
Po nakynutí těsta si těsto vyklopíme na pomoučněnou podložku, vyválíme si potřebnou velikost těsta na koláč, já potřebovala 27cm + okraj koláče, výšku těsta jsem měla přibližně kolem 0,5cm. O tenčí se nepokoušejte, těsto by se trhalo a hlavně by se korpus při krájení a konzumaci trhal. Když máme vyválený požadovaný tvar a velikost, přendáme těsto do formy na koláč, vmačkáme těsto prsty ke dnu a stranám, potřeme dno koláče výběrovým džemem, já zvolila Bioládu Zahrada a na ni navrstvíme směs jablek, skořice, mandlí, kokosu a rozinek. Jelikož jsem měla dost těsta, hrála jsem si ještě s okrajem a mřížkou na koláč. Vyválela jsem si špagátky z těsta, které jsem dala po obvodu koláče a přes sebe a vytvořila z nich mřížku, kterou jsem před pečením potřela tukem. Pak už jsem jen připravila drobenku z pohankové mouky, cukru a Alsanu a vzniklou drobenkou koláč posypala.
Koláč jsem vložila do rozehřáté trouby a pekla jsem na 180°C přibližně 20 minut do zrůžovění, koláč jsem po upečení ozdobila rozinkami a mandlemi.
Jelikož mi zůstalo poměrně dost těsta, rozhodla jsem se ještě pro závin, samozřejmě můžete těsto využít i na druhý koláč pokud máte dvě formy, já ji sice mám, ale chtěla jsem si z těsta závin zkusit.
Těsto jsem vyválela přes pečící papír, kde jsem si jej ponechala, naplnila stejnou náplní jako u koláče a pomocí pečícího papíru stočila, potřela tukem, přendala na plech i s pečícím papírem a dala péct na 180°C přibližně 15-20 minut.
Těsto je závinu trošku sušší, příště vyzkouším při pečení přikrýt alobalem, či ještě do těsta přidat více tuku, ale když jsem jej po vychladnutí dala do potravinové fólie a do lednice, bylo druhý den měkké. Po zkušenostech s bezlepkovým pečivem se mi nejvíce osvědčilo péct v zapékací skleněné míse s víkem na pečícím papíru, těsto se nevysuší, nakonec pečení jen odklopit a lehce nechat zrůžovět, případně péct na plechu se zapařením (do trouby dáme malý plech, rozpalíme troubu, vložíme závin a na malý plech rychle nalijeme horkou vodu z konvice, zavřeme a pečeme společně, po upečení potřeme tukem nebo postříkáme lehce vodou), případně pečeme překryté s pečícím papírem.
Poznámka
Z uvedených surovin připravíte koláč o průměru 27 cm a 1 závin 18 cm.
Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz
Složení Alsanu bio: neztužený palmový tuk, slunečnicový olej, sojový lecitin, voda, mrkvová šťáva, citronová šťáva.
Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.
Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).
Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska