Ledová kokosová roláda a kuličky s mandlemi, banánem, čokoládou, Ghítelou s Přírodním Šmakounem

 

 Ingredience

  • 64g čokolády na vaření Vivani
  • 2 lžíce Ghítely
  • 65g mletých mandlí
  • 50g strouhaného kokosu
  • 240g kokosového mléka v plechu
  • 2 banány
  • 50g přírodního Šmakouna
  • 1 lžíce medu
  • potravinová fólie dle potřeby

 

Příprava

Jelikož jsme si dělali k obědu ovocné jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, zůstalo mi v lednici našlehané kokosové mléko, které bylo zapotřebí zužitkovat a vzhledem k víkendovému počasí, které bylo velmi horké se mi nechtělo připravovat nic, kde bude zapotřebí sporák, natož pak trouba. Ochlazení se hodilo, a tak jsem se rozhodla pro přípravu rychlé ledové rolády a kuliček.

Pokud nemáte připravené našlehané kokosové mléko, bude zapotřebí jej dát v plechovce na 45 minut do mrazáku a následně vyšlehat. Po vyšlehání přisladit dle vlastní chuti, já přidala lžíci medu. Bude zapotřebí upravit poměr surovin, přidat namleté mandle a strouhaný kokos. Pokud nepatříte mezi alergiky na mléčnou bílkovinu či laktózu, můžete použít tvaroh nebo Šmakoun krém s příchutí kokosu, fantazii se meze nekladou. Pokud použijete tvaroh či Šmakoun kokosový krém, bude zapotřebí snížit množství strouhaného kokosu, vyšlehané kokosové mléko má řidší konzistenci.

Než se pustíme do přípravy rolády, bude zapotřebí rozehřát ve vodní lázni čokoládu společně s Ghítelou. 
Do vyšlehaného kokosového mléka přidáme strouhaný kokos a namleté mandle. 
Rozehřátou čokoládu dáme krátce stranou, přibližně na 3 minuty. 
Ustřihneme si potravinovou fólii, na kterou rozehřátou čokoládu s Ghítelou rozetřeme, následně přidáme směs vyšlehaného kokosového mléka, kokosu a mandlí, rozetřeme rovnoměrně po celé ploše tak, abychom zakryli čokoládu. Doprostřed rolády dáme oloupané banány. Chytíme potravinovou fólii na jedné straně a opatrně rolujeme, zároveň přizvedáváme druhou stranu, když máme část svinutou, z druhé strany zarolujeme druhou část, zatočíme okraje potravinové fólie a dáme do mrazáku zmrznout přibližně na 3 hodiny.

Jelikož mě zajímalo, jak bude tato směs chutnat s přírodní Šmakounem a roládu jsem připravovala rovněž pro syna, který již Šmakouna tento den měl, rozhodla jsem se navíc pro sebe připravit kuličky. Odebrala jsem si při přípravě rolády 100g světlé směsi kokosového mléka, kokosu, mandlí a přidala jsem 50g najemno nastrouhaného Šmakouna. Přisladila jsem medem, přidala 2 hrsti kokosu, vytvořila kuličky, které jsem ponořila do čokolády, z vrchu pocákala připravenou polevou z čokolády a Ghítely, dala na plech s pečícím papírem do mrazáku zmrznout.

Je na vás zda se pustíte do přípravy kuliček či rolády, obojí chutná skvěle.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Pokud máte silikonovou formu na srnčí hřbety klidně ji použijte k přípravě, tvarům a fantazii se meze nekladou, vzniknou krásné řezy.

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Přírodní Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku, lze případně při alergii na vejce vynechat a přisypat kokokos.

Pokud použijete Šmakoun kokosový krém (šmakoun kokosový krém je složením odlišný od přírodního Šmakouna, obsahuje mléčnou složku, není vhodný pro abkm), dále již přírodního Šmakouna nepřidávejte, pokud použijete tvaroh a budete podávat dětem, přidejte Šmakouna maximálně 50g, případně vynechejte, záleží na příjmu bílkovin v den, kdy budete podávat. Z uvedeného počtu surovin jsem připravila roládu dlouhou 16cm a 8 kuliček.